![MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e973b81bcbcb-0202aef01d89-dwa-sposoby-na-truskawki-i-biala-czekolade.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- rękaw cukierniczy
- plastikowy pojemnik z pokrywką
- forma prostokątna
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Białka z cukrem ubijamy. Do podbitych białek dodajemy stopniowo śmietankę i mieszamy. Całość łączymy z wystudzoną czekoladą. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Masło o temperaturze pokojowej łączymy z resztą składników. Zagniatamy ciasto w kulkę. Przekładamy do dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kruszymy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻEL TRUSKAWKOWY
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 50 ml wody zagotowujemy z 50 g cukru i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy. Dodajemy żelatynę i wystudzony syrop cukrowy i ponownie miksujemy. Przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, ponownie miksujemy z dodatkiem wody do uzyskania płynnej konsystencji. Przelewamy żel do rękawa cukierniczego.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE
Mascarpone łączymy ze śmietanką. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i mieszamy. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego.
KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DESERU
Na talerz wykładamy kruszonkę. Na kruszonkę wykładamy mus łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie. Szprycujemy krem mascarpone i żel truskawkowy. Dekorujemy chipsami z truskawek, świeżymi truskawkami i pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.
![Kule lodowe z niespodzianką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1d4dc1a0094f-f37a33bb4377-kw26-2022-pawel-malecki-kule-lodowe-z-niespodzianka_1250x700.webp)
Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!
![Kisiel z czerwonych owoców](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/399e5f508ddd-8c391358517c-kw29-lidl-kisiel-z-czerwonych-owocow-1200x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!
![DESER SZAMPAŃSKI](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3e702bfc31ca-8c119b01f0b8-desery-na-sylwestra.webp)
Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!
![Banana split](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dd32ffc8ab1d-b16a1dd21cae-kw25-pawel-malecki-banana-split-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Trufle z białą czekoladą
- Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Domowe lody waniliowo-truskawkowe
- Królik w sosie śmietanowym
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Owoce z kruszonką owsianą
- Białe bolognese
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Pasta kokosowa na słodko
- Sałatka warstwowa z szynką
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Crostini z mango i awokado
- Wegańska kapusta faszerowana
- Obiad jednoblaszkowy z tofu
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- Jajka w chmurkach
- Pieczona szynka z sosem cebulowym
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Komentarze (0)