Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- rękaw cukierniczy
- plastikowy pojemnik z pokrywką
- forma prostokątna
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Białka z cukrem ubijamy. Do podbitych białek dodajemy stopniowo śmietankę i mieszamy. Całość łączymy z wystudzoną czekoladą. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Masło o temperaturze pokojowej łączymy z resztą składników. Zagniatamy ciasto w kulkę. Przekładamy do dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kruszymy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻEL TRUSKAWKOWY
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 50 ml wody zagotowujemy z 50 g cukru i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy. Dodajemy żelatynę i wystudzony syrop cukrowy i ponownie miksujemy. Przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, ponownie miksujemy z dodatkiem wody do uzyskania płynnej konsystencji. Przelewamy żel do rękawa cukierniczego.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE
Mascarpone łączymy ze śmietanką. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i mieszamy. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego.
KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DESERU
Na talerz wykładamy kruszonkę. Na kruszonkę wykładamy mus łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie. Szprycujemy krem mascarpone i żel truskawkowy. Dekorujemy chipsami z truskawek, świeżymi truskawkami i pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.
Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!
DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!
Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Trufle z białą czekoladą
- Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Domowe lody waniliowo-truskawkowe
- Królik w sosie śmietanowym
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Owoce z kruszonką owsianą
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Wegańska kapusta faszerowana
- Crostini z mango i awokado
- Sałatka warstwowa z szynką
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Białe bolognese
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Pasta kokosowa na słodko
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- Jajka w chmurkach
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Pieczona szynka z sosem cebulowym
- Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
- Obiad jednoblaszkowy z tofu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)