
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Dużą patelnię
- Praskę do czosnku
Przepis:
Krok 1. Rozgrzewamy oliwę
Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni.
Krok 2. Przygotowujemy składniki
Siekamy cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Odkładamy składniki na bok.
Krok 3. Smażymy cebulę
Dodajemy posiekaną cebulę na rozgrzaną patelnię. Smażymy 2-3 minuty, aż stanie się miękka i zeszklona.
Krok 4. Dodajemy mięso
Dodajemy mięso mielone i smażymy, rozdrabniając je drewnianą łyżką, aż będzie całkowicie usmażone.
Krok 5. Dodajemy przyprawy
Dodajemy czerwoną paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku, czosnek mielony, sól i pieprz. Mieszamy.
Krok 6. Przygotowujemy sos czosnkowy
W misce mieszamy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.
Krok 7. Podgrzewamy pitę
Podgrzewamy pitę według instrukcji na opakowaniu lub na suchej, gorącej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
Krok 8. Składamy danie
Kroimy pitę na pół. Do środka wkładamy mięso, dodajemy plastry pomidora, paski konserwowej papryki i liście sałaty.
Krok 9. Wykańczamy danie
Polewamy całość sosem czosnkowym i podajemy na ciepło.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczek pieczony
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Makówki śląskie
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)