Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę o wymiarach 20x30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść tak, aby w momencie przygotowywania kruszonki było nadal płynne, ale nie gorące.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy masło. Mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami, do otrzymania kruszonki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Cukier, mąkę ziemniaczaną i sól mieszamy. Z owoców pestkowych usuwamy pestki, większe kroimy na cząstki. Delikatnie mieszamy z suchymi składnikami, wkładamy do foremki o wymiarach ok. 20x30 cm. Posypujemy równomiernie kruszonką.
Krok 3: PIECZEMY OWOCE POD KRUSZONKĄ
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana, a owoce pod nią będą „bąbelkować” sokiem.
Deser podajemy opcjonalnie z porcją ulubionych lodów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)