Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię
  • tłuczek do ziemniaków
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Kaczkę wyjmij z lodówki 30 minut przed smażeniem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY ZIEMIAKI

Ziemniaki gotujemy do miękkości.

KROK 2: SMAŻYMY KACZKĘ

Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę. Kładziemy mięso na zimnej patelni bez tłuszczu (od strony skóry), doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 7-8 minut i obracamy na drugą stronę. Smażymy kolejne 7-8 minut. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6-8 minut. Odstawiamy na bok.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlewamy czerwone wino, dodajemy świeży tymianek i miód i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy przecier wiśniowo-jabłkowy i dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje i sos się zagęści.

KROK 4: ROBIMY PURÉE

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy je na gładką masę.

KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!