Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię
- tłuczek do ziemniaków
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kaczkę wyjmij z lodówki 30 minut przed smażeniem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMIAKI
Ziemniaki gotujemy do miękkości.
KROK 2: SMAŻYMY KACZKĘ
Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę. Kładziemy mięso na zimnej patelni bez tłuszczu (od strony skóry), doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 7-8 minut i obracamy na drugą stronę. Smażymy kolejne 7-8 minut. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6-8 minut. Odstawiamy na bok.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlewamy czerwone wino, dodajemy świeży tymianek i miód i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy przecier wiśniowo-jabłkowy i dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje i sos się zagęści.
KROK 4: ROBIMY PURÉE
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy je na gładką masę.
KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!
Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!
Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!
Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)