
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię
- tłuczek do ziemniaków
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kaczkę wyjmij z lodówki 30 minut przed smażeniem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMIAKI
Ziemniaki gotujemy do miękkości.
KROK 2: SMAŻYMY KACZKĘ
Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę. Kładziemy mięso na zimnej patelni bez tłuszczu (od strony skóry), doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 7-8 minut i obracamy na drugą stronę. Smażymy kolejne 7-8 minut. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6-8 minut. Odstawiamy na bok.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlewamy czerwone wino, dodajemy świeży tymianek i miód i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy przecier wiśniowo-jabłkowy i dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje i sos się zagęści.
KROK 4: ROBIMY PURÉE
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy je na gładką masę.
KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Pyzy z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Ajwar
- Pikantne leczo ze schabem i cukinią
- Tarta cytrynowa
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Kurczak po wietnamsku
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)