Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Figi pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać na sitku i pozostawić do odcieknięcia.
KROK 2
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć na 2 łyżkach gorącego oleju, stale obracając. Doprawić kminem, solą i harissą, a następnie wyjąć z garnka. Smażyć w garnku cebulę i czosnek wraz z pozostałym olejem i podsmażyć do zeszklenia. Dodać marchew i figi, a następnie smażyć, mieszając. Dodać kurczaka i ciecierzycę. Wlać 400 ml bulionu i sok pomarańczowy, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15–20 minut, dolewając w razie potrzeby bulionu.
KROK 3
Kuskus wsypać do miski razem ze szczyptą soli. Zalać 180 ml wrzącej wody, przykryć i pozostawić do namoczenia na 7–10 minut. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać liście i grubo posiekać.
KROK 4
W razie potrzeby doprawić curry większą ilością harissy. Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.
Zobacz podobne
przepisy
Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!
Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
Idealne, aromatyczne i wegańskie curry z kalafiora? Dodaj do niego mango i zobacz, jak smakuje to niezwykłe połączenie!
Kremowa grochówka z curry
Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
771 dni temu
Mniam, właśnie zrobiłam i z ukochanym się zajadamy. Pyszne danie, polecamy!
odpowiedz
960 dni temu
Pyszne!
odpowiedz