
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Figi pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać na sitku i pozostawić do odcieknięcia.
KROK 2
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć na 2 łyżkach gorącego oleju, stale obracając. Doprawić kminem, solą i harissą, a następnie wyjąć z garnka. Smażyć w garnku cebulę i czosnek wraz z pozostałym olejem i podsmażyć do zeszklenia. Dodać marchew i figi, a następnie smażyć, mieszając. Dodać kurczaka i ciecierzycę. Wlać 400 ml bulionu i sok pomarańczowy, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15–20 minut, dolewając w razie potrzeby bulionu.
KROK 3
Kuskus wsypać do miski razem ze szczyptą soli. Zalać 180 ml wrzącej wody, przykryć i pozostawić do namoczenia na 7–10 minut. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać liście i grubo posiekać.
KROK 4
W razie potrzeby doprawić curry większą ilością harissy. Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.
Komentarze (2)
210 dni temu
Mniam, właśnie zrobiłam i z ukochanym się zajadamy. Pyszne danie, polecamy!
odpowiedz
399 dni temu
Pyszne!
odpowiedz
zobacz wszystkie