Penne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!


Jednogarnkowy makaron z indykiem
Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!


Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!

Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!

Makaron z pieczonymi pomidorami
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Penne – przepisy
Penne to gatunek makaronu, który wymieniany jest w wielu przepisach, szczególnie tych na dania inspirowane kuchnią włoską. Podobnie jak spaghetti używa się go w popularnych potrawach wywodzących się z Italii. Z tego typu makaronem możemy więc przyrządzić penne carbonara, penne alla arrabbiata czy też oryginalne penne puttanesca, składające się z pomidorów, oliwy, oliwek, anchois, kaparów i czosnku. Penne bywa zatem częstym składnikiem dań, zwłaszcza jeśli przepis pochodzi z jego rodzimych regionów. Oczywiście z powodzeniem stosowany jest również w polskiej kuchni. Sprawdźcie, co proponuje Kuchnia Lidla:
- penne ze szpinakiem: zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- penne z tuńczykiem: penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
- penne z łososiem: makaron z łososiem i awokado
- penne z kurczakiem w sosie śmietanowym: makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- penne z brokułami: makaron z pikantnymi brokułami
- penne z pesto: makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
W polskiej kuchni w przepisie na penne najczęściej spotyka się jednak połączenie makaronu z kurczakiem. Ten zgrany duet uwielbia towarzystwo różnorodnych dodatków, to też warto spróbować penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami albo szpinakiem, a także penne z kurczakiem i brokułami czy np. pieczarkami. Całość dobrze współgra z sosami, dlatego penne z kurczakiem w sosie pomidorowym albo w sosie śmietanowym powinno zadowolić nawet najbardziej wymagającego smakosza włoskich makaronów. I co najważniejsze – bez znaczenia jest to, czy poszukujecie przepisu na penne z kurczakiem czy może przepisu na penne ze szpinakiem, bo każde z tych dań robi się podobnie. Wyjątkiem są typowo włoskie przysmaki, jak np. penne carbonara, na które przepis będzie już nieco odbiegał od pozostałych.
Jak przygotować penne?
Jak widać, penne można przygotować na wiele sposobów. To, czy zdecydujecie się na inspiracje z Półwyspu Apenińskiego, zależy już od Waszych indywidualnych preferencji. Jeśli natomiast jesteście otwarci na każdy rodzaj dania z penne, to Kuchnia Lidla zaprasza!