Pulpeciki z soczewicy

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • stolnicę

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Połowę ugotowanej soczewicy mielimy. W misce łączymy soczewicę niemieloną i mieloną. Dodajemy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajo i 2 łyżki mąki.

Krok 2: Wyrabiamy ciasto

Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką. Rozgniatamy ciasto i ścieramy do niego ser owczy. Ciasto obracamy, ponownie ścieramy ser i znów zagniatamy na desce[AZ1] .

Krok 3: Formujemy pulpeciki

Ciasto kroimy na 4 części. Formujemy wałeczki, kroimy na kawałki i formujemy małe, równe pulpeciki.

Krok 4: Gotujemy pulpety

Osoloną wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej pulpety. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez kilka minut do miękkości. Gotowe pulpety przekładamy na talerz.

Krok 5: Przygotowujemy sos

Na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, sól i biały pieprz. Sos gotujemy przez kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje. Na koniec dodajemy szpinak i obtaczamy w tym ugotowane pulpeciki. Całość doprawiamy świeżo startym serem i mieszamy.

Krok 6: Podajemy danie

Kluseczki w sosie wykładamy na talerz. Ponownie posypujemy serem wedle uznania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl