Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na czas krojenia reszty składników.

Ugotowane buraki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich pozostałe składniki pokrojone w kostkę: ugotowane ziemniaki, ogórki kiszone, śledzie i jabłko.

WSKAZÓWKA! Najlepiej wykorzystać kwaśne jabłka, np. renety lub inną odmianę o zbliżonym smaku.

Pokrojoną wcześniej cebulę odsączamy z wody i wrzucamy do miski. Na końcu dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki pierniki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Jogurt, czosnek i oliwę miksujemy za pomocą blendera.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy składniki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

WSKAZÓWKA! Sałatkę najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!