
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- ręczny palnik gazowy
- mały garnek i duży garnek z pokrywką
- gęste sitko
Sposób przygotowania:
KROK 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.
Plastry bakłażana grillujemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Przekładamy na deskę do wystygnięcia. Kroimy w grube paski i przekładamy do miski.
KROK 2: GRILLUJEMY BOCZNIAKI
Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia, a następnie rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w misce obok kawałków bakłażana.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK PODWĘDZANY SIANEM
Twarożek przekładamy do mniejszego garnka i dokładnie mieszamy, rozprowadzając go po ściankach naczynia. W osobnym, większym garnku umieszczamy siano. Garnek z twarożkiem przekładamy do garnka z sianem. Siano podpalamy ręcznym palnikiem gazowym. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy pokrywkę. Twarożek mieszamy. Spalone siano przekładamy na sitko i przesiewamy popiół do podwędzonego twarożku. Ponownie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ
Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.
KROK 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu gotową glazurą miodową.
Podajemy z twarożkiem podwędzanym sianem. Dekorujemy papryczką chili pokrojoną w plasterki i natką pietruszki. Z wierzchu polewamy miodem.
Komentarze (0)