![Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/1b3d1e6168bb-9a85848e9d1d-salatka-z-baklazana-na-dwa-sposoby.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- ręczny palnik gazowy
- mały garnek i duży garnek z pokrywką
- gęste sitko
Sposób przygotowania:
KROK 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.
Plastry bakłażana grillujemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Przekładamy na deskę do wystygnięcia. Kroimy w grube paski i przekładamy do miski.
KROK 2: GRILLUJEMY BOCZNIAKI
Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia, a następnie rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w misce obok kawałków bakłażana.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK PODWĘDZANY SIANEM
Twarożek przekładamy do mniejszego garnka i dokładnie mieszamy, rozprowadzając go po ściankach naczynia. W osobnym, większym garnku umieszczamy siano. Garnek z twarożkiem przekładamy do garnka z sianem. Siano podpalamy ręcznym palnikiem gazowym. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy pokrywkę. Twarożek mieszamy. Spalone siano przekładamy na sitko i przesiewamy popiół do podwędzonego twarożku. Ponownie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ
Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.
KROK 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu gotową glazurą miodową.
Podajemy z twarożkiem podwędzanym sianem. Dekorujemy papryczką chili pokrojoną w plasterki i natką pietruszki. Z wierzchu polewamy miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!
![Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ba71b01189d7-ed1bdb9f3817-lidl-salatka-z-kaszy-jeczmiennej-z-fasola-ogorkiem-i-granatem_1250x700.webp)
Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!
![Sałatka z boczkiem i chorizo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a05bbee17638-2c44b5833445-kw16-2023-paula-bonowicz-golec-salatka-z-boczkiem-i-chorizo.webp)
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!
![Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6513aa244965-f64a7cc0a1d1-kw21-2023-karol-okrasa-salatka-z-wedzonym-tunczykiem-i-makaronem-kritharaki-1250x700.webp)
Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.
![Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c650c9c69f13-f77a54712328-kuchnialidla-salatka-z-grillowanymi-brzoskwiniami-kinga-paruzel.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
- Tatar na dwa sposoby
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Chicago’s pizza
- Dip z ciecierzycy
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- Banana split
- Stir fry z indyka z warzywami
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Chleb chmurka z TikToka
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Kuleczki z koziego sera
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Naleśniki w sosie piwnym
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Gruszki parowane w białym winie
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Komentarze (0)