Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy kwiat bananowca
Wodę łączymy z octem w dużej misce. Przed krojeniem kwiatu bananowca nóż smarujemy olejem, gdyż kwiat puszcza kleisty sok. Z kwiatów bananowca zdejmujemy zewnętrzne, ciemniejsze liście – pozostawiamy je do podania sałatki. Gdy dostaniemy się już do bladożółtego środka, odcinamy z niego grubszą łodyżkę, a pozostałą część kroimy w cienkie plastry. Pokrojony kwiat bananowca od razu wrzucamy do wody z octem, aby nie ściemniał.
Krok 2: Kroimy składniki sałatki
Sezam prażymy na suchej patelni, orzeszki ziemne kroimy drobno. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.
Krok 3: Przygotowujemy dressing
W miseczce łączymy sos sojowy z syropem z agawy i sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Całość mieszamy.
Krok 4: Łączymy składniki sałatki
Pokrojone kwiaty bananowca odcedzamy i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie dodajemy do pokrojonych warzyw. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy. Sałatkę układamy na liściach kwiatu bananowca, posypujemy sezamem, orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!
Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Oliwa bazyliowa
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Gofry z kokosową śmietanką
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Makaron z truskawkami
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Wianki z orzechami i polewą
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
- Zapiekanka do lunchboxa
- Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Mleko gdańskie
- Pieczona owsianka à la brownie
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Puszysty omlet na słodko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)