Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- miskę,
- drewnianą łyżkę,
- widelec,
- małą miseczkę lub kubek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i awokado obierz z łupinek. Pomidora dokładnie umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę i wrzuć do miski. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i również pokrój w dużą kostkę. Wrzuć je do miski. Mozzarellę wyciągnij z opakowania i również pokrój w kostkę. Na sam koniec pokrój w cienkie pióra czerwoną cebulę. Oba składniki wrzuć do miski i zamieszaj.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
W miseczce wymieszaj sok z limonki z oliwą oraz solą i pieprzem. Poszatkuj kolendrę i wrzuć do małej miseczki. Całość wymieszaj widelcem, aby tłuszcz lekko się zemulgował.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Przelej zawartość małej miseczki do dużej miski i starannie wymieszaj. Gotową sałatkę możesz podać z dodatkiem świeżego pieczywa. Smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!
Panierowana mozzarella
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i mozzarelli? Zwróć uwagę na jakość składników!
Sałatka z pomidorami i mozzarellą – jak ją zrobić? Sekretem udanej sałatki z tymi składnikami jest ich jakość. Dobre, świeże i dojrzałe pomidory mają w sobie nieco mniej wody, a więcej miąższu oraz słodyczy, z kolei wysokiej jakości mozzarella o prawdziwie włoskim pochodzeniu zachwyca kremowością i doskonale łączy się z orzeźwiającymi pomidorami.
Co dodać, by Twoja sałatka z pomidorów i mozzarelli nabrała interesującego smaku i aromatu? Ulubionym dodatkiem Włochów do tych składników są rzecz jasna świeże zioła – nie tylko bazylia, ale również oregano, tymianek, a także rozmaryn. Równie smacznie i bardziej swojsko smakuje sałatka z mozzarellą i pomidorkami z dodatkiem świeżego szczypiorku lub młodej cebulki.
Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki także bardziej treściwej zieleni w postaci rukoli, szpinaku lub sałaty. Żeby liście dłużej zachowały świeżość, nie krój ich, tylko porwij, a dressing serwuj osobno. Gotowa sałatka z mozzarellą, pomidorami i rukolą czy innymi zielonymi liśćmi powinna wylądować w pojemniku próżniowym. Można także wykorzystać zwilżony ręcznik papierowy i przykryć nim sałatkę, by zatrzymać w niej wilgoć.
Obowiązkowym akcentem, bez którego sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi, malinowymi lub śliwkowymi nie może się udać, jest odpowiednio dobrany dressing. To właśnie sos nadaje sałatce charakter i pozwala stworzyć unikatową kompozycję. Jak dobrać sos do sałatki na bazie pomidorów i włoskiego sera? Odpowiedzi szukaj w poniższym akapicie.
Jaki sos do mozzarelli i pomidorów? Jak idealnie dobrać dressing?
Sałatka z mozzarellą i pomidorami – jakie przepisy na sosy są polecane do tego smacznego połączenia? Dobór dressingu to sprawa bardzo indywidualna i zależna od gustu. Nie ma w tym przypadku złych połączeń, są natomiast takie, które zachwycają nasze kubki smakowe.
Pomidory z mozzarellą mini świetnie pasują do wszelkiego rodzaju winegretów (klasycznego, malinowego, ziołowego). Klasyczna mozzarella w kulce z pomidorami malinowymi najlepiej smakuje z dodatkiem sosu balsamicznego i jego słodko-kwaśnych kolegów. Pomidorki koktajlowe z mozzarellą di Bufala są najsmaczniejsze z dodatkiem oliwy extra virgin i soku z cytryny, a daleka kuzynka mozzarelli – Burrata rewelacyjnie komponuje się z oliwą i świeżo startą skórką z cytryny.
Co dodać do sałatki z mozzarellą i pomidorami? Nasze inspiracje
Jakie składniki pasują do sałatki z dodatkiem pomidorów i mozzarelli? To połączenie jest niezwykle uniwersalne, dlatego z łatwością dopasujesz do niego różnorodne składniki: roszponkę, maliny, słonecznik, kurczaka, a nawet jajko.
Jeśli szukasz odświeżającego, typowo letniego połączenia, dobrym wyborem może okazać się lekka sałatka z roszponką, pomidorami i mozzarellą lub nieco bardziej charakterna sałatka z rukoli, pomidorów i mozzarelli. W obu przypadkach warto dodać coś chrupiącego, np. prażone pestki dyni lub słonecznika. Sałatka z rukolą, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi będzie równie ciekawe smakować z dodatkiem grzanek i pieczonego w ziołach kurczaka.
Jeśli poszukujesz czegoś bardziej śmiałego, koniecznie spróbuj przygotować sałatkę z mozzarellą, pomidorami, jajkiem i świeżym, zielonym ogórkiem – to połączenie idealnie sprawdzi się na śniadanie zamiast klasycznej jajecznicy. Do sałatki z dodatkiem soczystych pomidorów i kremowego sera możesz również dodać trochę owoców np. truskawki, borówki lub maliny. W połączeniu ze świeżym szpinakiem stworzą one kompozycję, która zachwyci każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z roszponki i pomidorów
- Bagietka capresse
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Sałatka z kaszą bulgur
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Szybkie tosty z grzybami
- Ekspresowa pizza domowa
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Oliwa bazyliowa
- Śledzie pod pierzynką
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Pieczone szparagi à la caprese
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- Lunchbox z serowymi proziakami
- Holenderskie frikandele
- Daktylowe praliny
- Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
- Ciecierzyca po bretońsku
- Dorsz z pappardelle z marchewki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)