Sałatka z mozzarellą i pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia,
  • miskę,
  • drewnianą łyżkę,
  • widelec,
  • małą miseczkę lub kubek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i awokado obierz z łupinek. Pomidora dokładnie umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę i wrzuć do miski. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i również pokrój w dużą kostkę. Wrzuć je do miski. Mozzarellę wyciągnij z opakowania i również pokrój w kostkę. Na sam koniec pokrój w cienkie pióra czerwoną cebulę. Oba składniki wrzuć do miski i zamieszaj.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

W miseczce wymieszaj sok z limonki z oliwą oraz solą i pieprzem. Poszatkuj kolendrę i wrzuć do małej miseczki. Całość wymieszaj widelcem, aby tłuszcz lekko się zemulgował.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Przelej zawartość małej miseczki do dużej miski i starannie wymieszaj. Gotową sałatkę możesz podać z dodatkiem świeżego pieczywa. Smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jak zrobić sałatkę z pomidorów i mozzarelli? Zwróć uwagę na jakość składników!

Sałatka z pomidorami i mozzarellą – jak ją zrobić? Sekretem udanej sałatki z tymi składnikami jest ich jakość. Dobre, świeże i dojrzałe pomidory mają w sobie nieco mniej wody, a więcej miąższu oraz słodyczy, z kolei wysokiej jakości mozzarella o prawdziwie włoskim pochodzeniu zachwyca kremowością i doskonale łączy się z orzeźwiającymi pomidorami.

Co dodać, by Twoja sałatka z pomidorów i mozzarelli nabrała interesującego smaku i aromatu? Ulubionym dodatkiem Włochów do tych składników są rzecz jasna świeże zioła – nie tylko bazylia, ale również oregano, tymianek, a także rozmaryn. Równie smacznie i bardziej swojsko smakuje sałatka z mozzarellą i pomidorkami z dodatkiem świeżego szczypiorku lub młodej cebulki.

Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki także bardziej treściwej zieleni w postaci rukoli, szpinaku lub sałaty. Żeby liście dłużej zachowały świeżość, nie krój ich, tylko porwij, a dressing serwuj osobno. Gotowa sałatka z mozzarellą, pomidorami i rukolą czy innymi zielonymi liśćmi powinna wylądować w pojemniku próżniowym. Można także wykorzystać zwilżony ręcznik papierowy i przykryć nim sałatkę, by zatrzymać w niej wilgoć.

Obowiązkowym akcentem, bez którego sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi, malinowymi lub śliwkowymi nie może się udać, jest odpowiednio dobrany dressing. To właśnie sos nadaje sałatce charakter i pozwala stworzyć unikatową kompozycję. Jak dobrać sos do sałatki na bazie pomidorów i włoskiego sera? Odpowiedzi szukaj w poniższym akapicie.

Jaki sos do mozzarelli i pomidorów? Jak idealnie dobrać dressing?

Sałatka z mozzarellą i pomidorami – jakie przepisy na sosy są polecane do tego smacznego połączenia? Dobór dressingu to sprawa bardzo indywidualna i zależna od gustu. Nie ma w tym przypadku złych połączeń, są natomiast takie, które zachwycają nasze kubki smakowe.

Pomidory z mozzarellą mini świetnie pasują do wszelkiego rodzaju winegretów (klasycznego, malinowego, ziołowego). Klasyczna mozzarella w kulce z pomidorami malinowymi najlepiej smakuje z dodatkiem sosu balsamicznego i jego słodko-kwaśnych kolegów. Pomidorki koktajlowe z mozzarellą di Bufala są najsmaczniejsze z dodatkiem oliwy extra virgin i soku z cytryny, a daleka kuzynka mozzarelli – Burrata rewelacyjnie komponuje się z oliwą i świeżo startą skórką z cytryny.

Co dodać do sałatki z mozzarellą i pomidorami? Nasze inspiracje

Jakie składniki pasują do sałatki z dodatkiem pomidorów i mozzarelli? To połączenie jest niezwykle uniwersalne, dlatego z łatwością dopasujesz do niego różnorodne składniki: roszponkę, maliny, słonecznik, kurczaka, a nawet jajko.

Jeśli szukasz odświeżającego, typowo letniego połączenia, dobrym wyborem może okazać się lekka sałatka z roszponką, pomidorami i mozzarellą lub nieco bardziej charakterna sałatka z rukoli, pomidorów i mozzarelli. W obu przypadkach warto dodać coś chrupiącego, np. prażone pestki dyni lub słonecznika. Sałatka z rukolą, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi będzie równie ciekawe smakować z dodatkiem grzanek i pieczonego w ziołach kurczaka.

Jeśli poszukujesz czegoś bardziej śmiałego, koniecznie spróbuj przygotować sałatkę z mozzarellą, pomidorami, jajkiem i świeżym, zielonym ogórkiem – to połączenie idealnie sprawdzi się na śniadanie zamiast klasycznej jajecznicy. Do sałatki z dodatkiem soczystych pomidorów i kremowego sera możesz również dodać trochę owoców np. truskawki, borówki lub maliny. W połączeniu ze świeżym szpinakiem stworzą one kompozycję, która zachwyci każdego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!