Tymianek

Czy odwaga może kojarzyć się z tak popularnym ziołem jak tymianek? Owszem, jeśli tylko znamy etymologię tego słowa. Greckie thymon nie oznacza bowiem nic innego, jak właśnie „odwagę”. Nic więc dziwnego, że rzymscy żołnierze zażywali kąpieli w naparze tymiankowym, wierząc, że doda im to odwagi i mocy, a średniowieczne damy wręczały swoim rycerzom gałązki tymianku z nadzieją, że ich wybrankowie powrócą z pola walki cali i zdrowi. Do teraz uważa się zresztą, że zioło to znakomicie działa na koncentrację, a więc pośrednio oddziałuje na naszą psychikę. Oprócz tych niecodziennych właściwości odkryto również jego wpływ na nasze kubki smakowe.

Skąd pochodzi tymianek?

Tymianek pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Spośród blisko 100 gatunków tego zioła większość z nich spotkać można na południu Europy. Tymianek rośnie też w zachodniej Azji oraz w północnej Afryce. Z powodzeniem uprawiany jest także w Polsce.

Jak wygląda tymianek?

Tymianek to niewielki krzew. W zależności od warunków klimatycznych, w których rośnie, osiąga od 20 do 30 cm wysokości. Roślina posiada mocno rozgałęzioną łodygę, którą gęsto porastają niewielkie liście, układające całe zioło w kształt kuli. Tymianek kwitnie od maja do września. Jego kwiaty są drobne, jasnoróżowe.

Czy tymianek jest zdrowy?

Tymianek zawiera sporo witaminy C i B2 oraz wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, mangan. Zioło znane jest ze swych wszechstronnych właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, grzybobójczo oraz wykrztuśnie. Tymianek jest dobrym źródłem białka i korzystnie wpływa na trawienie.

Czy tymianek pomaga na kaszel?

Tymianek dzięki zawartości olejków eterycznych pomaga zwalczać infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych. Zawarty w roślinie tymol wykazuje m.in. działanie wykrztuśne i odkażające, co jest szczególnie istotne podczas uporczywego kaszlu.

Ile kalorii ma tymianek?

100 g świeżego tymianku, będącego głównie źródłem węglowodanów, dostarcza ok. 100 kcal.  Kaloryczność zwiększa się w przypadku zasuszenia zioła. I tak w 100 g suszonego tymianku (równowartość pięciu opakowań przyprawy!) jest 270 kcal. 

Do czego dodawać tymianek?

Tymianek używany jako przyprawa doskonale harmonizuje z różnego rodzaju potrawami mięsnymi. Nada więc aromat wieprzowinie, różnym gatunkom drobiu, m.in. indykowi, a nawet jagnięcinie. Równie dobrze sprawdzi się jako przyprawa do przekąsek, np. pieczonej dyni albo marynowanej mozzarelli. Podkreśli ponadto smak wielu zup, stając się ich atrakcyjnym dodatkiem.

Kiedy dodać tymianek do zupy?

Gotując zupę, często przyprawiamy ją już na początku albo w trakcie gotowania. Tymczasem tymianek dodawany w takim momencie traci aromat i wartości odżywcze. Z tego powodu zioło to powinno znaleźć się w przyrządzanym daniu dopiero w końcowej fazie jego przygotowywania. Dzięki temu zachowa walory smakowe oraz odżywcze.

Czy tymianek pasuje do kurczaka?

Tymianek idealnie pasuje do kurczaka w każdej postaci. Możemy go dodawać do wszelkich rodzajów marynat filetów z kurczaka, zwłaszcza jeśli daniu towarzyszą warzywa. Tę opcję wykorzystamy w szczególności w sezonie grillowym, przyrządzając np. grillowane piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej. Tymianek znakomicie współgra również z kurczakiem pieczonym w ziołach i cytrynie. Ilu kucharzy, tyle pomysłów!

Czy tymianek pasuje do ryby?

Tymianek to przyprawa, która jak najbardziej pasuje do ryby. Czasem staje się jedynie dekoracją dania, jak w przypadku dorady z grilla. Zdecydowanie częściej jest jednak składnikiem całej kompozycji ziół, stając się częścią okrasy, dzięki której ryba nabiera unikatowego aromatu. Tym sposobem skosztujemy m.in. kurka albo karpia w ziołach.

Czy tymianek pasuje do ziemniaków?

Ziemniaki wbrew pozorom, oprócz soli, potrzebują nieco większej ilości przypraw. Polecamy w szczególności tymianek, który nadaje im niecodzienny smak. Znakomicie sprawdzi się zarówno w tradycyjnym daniu, jakim są ziemniaki w ziołowej marynacie upieczone z wieprzowiną, jak również w domowym wydaniu chipsów.

Co może zastąpić tymianek?

Tymianek jest popularną przyprawą kuchenną, jednak bywa, że nie zawsze mamy go pod ręką, zwłaszcza jego świeże listki. Choć żadna inna przyprawa nie odda w pełni jego aromatu, to jednak zbliżony smak potrawie może zapewnić majeranek. O tym, że stanowi on substytut idealny, może świadczyć fakt, że wraz z tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym tworzy tzw. bouquet garni, czyli bukiet ziołowy, będący jedną z wizytówek kuchni francuskiej.

Jak uprawiać tymianek w domu?

Chcąc uprawiać tymianek w domu, przygotowania do jego wysiewu należy rozpocząć na przełomie marca i kwietnia. Kiedy doniczkę lub skrzynkę napełnimy ziemią, nasiona umieszczamy w niej na głębokości ok. 0,5 cm.  Po mniej więcej dwóch tygodniach pojawią się pierwsze kiełkujące rośliny. Pamiętając, że tymianek to zioło, które nie znosi zimna, zapewniamy mu ochronę przed mrozem, najlepiej do końca maja nie wystawiając doniczek na zewnątrz. W międzyczasie usuwamy wszelkie chwasty i regularnie podlewamy. Jeśli chcemy, aby roślina przetrwała do kolejnej wiosny, to najpóźniej w listopadzie przenosimy ją z powrotem do wnętrza, zapewniając jej zimą optymalną temperaturę od 10 do 15 stopni Celsjusza. W tym okresie minimalizujemy również nawadnianie.

O tymianku można powiedzieć wiele, ale z pewnością nie to, że bywa nieśmiały. Wręcz przeciwnie! Przebojem zdobywa kuchenne kuluary i śmiało wkracza na nasze stoły, roztaczając w powietrzu niepowtarzalny aromat. Nic, tylko dawkować go z rozwagą, wzbogacając smak różnorodnych potraw. A jeśli brakuje nam śmiałości, to koniecznie skosztujmy zupy z piwa i tymianku. Podobno dodaje odwagi.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram