Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sito
  • ręcznik papierowy
  • duży garnek
  • blender
  • gazę
  • wyparzony słoik

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Przefiltruj wodę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: MYJEMY OWOCE

Owoce czarnego bzu wrzuć na sito, a następnie dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pilnując żeby nie przykleił się do mokrych owoców.

KROK 2: ODCINAMY GAŁĄZKI

Weź nożyczki i poodcinaj owoce od gałązek. Usuń wszystkie zielone i niejadalne części i zostaw tylko ciemne owoce.

KROK 3: GOTUJEMY OWOCE

W garnku zagotuj litr wody, a potem wsyp do wrzątku cukier i zamieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj owoce czarnego bzu. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ok. 30 minut).

KROK 4: MIKSUJEMY OWOCE

Wsadź blender do soku i delikatnie zblenduj owoce, aby wydobyć z nich jeszcze więcej soku.

KROK 5: ODCEDZAMY SOK

Na sicie ułóż gazę, a sito ułóż na słoiku. Zacznij przelewać sok z garnka przez sito. Przecedź go dokładnie, aby oddzielić pestki i resztki owoców od cieczy.

KROK 6: ODSTAWIAMY SOK DO OCHŁODZENIA

Sok pozostaw do ostygnięcia, a potem zakręć słoik i schowaj do lodówki. Tak przygotowany napój będzie zdatny do wypicia przez kilka tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sok z czarnego bzu – sprawdzony, tradycyjny przepis

Przepis na sok z bzu to rzecz stara jak świat. Skąd to wiemy? Wzmianki o tej roślinie i jej właściwościach pojawiają się w źródłach historycznych z epoki starożytnej. Owoc czarnego bzu był wykorzystywany w Rzymie oraz Grecji jako lekarstwo, a stamtąd wieść o nim trafiła także do innych europejskich krajów, także Polski.

W średniowiecznej Europie powstawały liczne przepisy na leki i potrawy zawierające czarny bez  — owoce oraz sok. Dziś owoc ten jest równie chętnie wykorzystywany przez najlepszych szefów kuchni oraz cukierników i wcale się nie dziwimy — przepis na sok z czarnego bzu jest dziecinnie prosty i niezwykle pyszny.

My przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzony, tradycyjny przepis na sok z czarnego bzu, ale jak się pewnie domyślasz  — sposobów na jego pozyskanie jest o wiele, wiele więcej. Chcesz dowiedzieć się, jak krok po kroku zrobić pyszny sok z bzu na różne sposoby? W kolejnym akapicie zdradzimy Ci triki na jego pozyskanie.

Jak zrobić sok z czarnego bzu krok po kroku

Jak zrobić sok z czarnego bzu? Zrobienie soku z czarnego bzu nie jest trudne, jednakże wymaga odrobiny wiedzy.  Sposoby na to, jak można zrobić sok z bzu czarnego, różnią się od siebie głównie naczyniami stosowanymi do jego pozyskiwania. Sok można przyrządzić z użyciem garnka, blendera i sita, ale można także wykorzystać do tego sokownik.

Sokownik to urządzenie pozwalające w efektywny sposób wycisnąć sok z owoców lub kwiatów. Jak zrobić sok z czarnego bzu w sokowniku? Sposób ten zaczyna się tak samo, jak w przypadku metody z użyciem garnka — trzeba oczyścić i umyć owoce bzu i wygotować je w garnku wraz z wodą. Tak przygotowane owoce wraz z wodą przelewa się do sokownika, który oddziela miąższ i pestki od płynu. Dodatkowo płyn ten można przecedzić przez gazę i gotowe.

Bardzo ważne w całym procesie na to, jak zrobić sok z czarnego bzu na zimę czy do codziennego użytku jest odpowiednie przygotowanie owoców. Zielone łodyżki, jak i pestki tej rośliny są niejadalne, a zjedzone w dużej ilości nawet toksyczne. Zanim przelejesz sok do butelki czy słoika, postaraj się go dokładnie przecedzić (najlepiej dwa razy). Sprawa ma się nieco inaczej jeśli chodzi o pozyskiwanie soku z kwiatów czarnego bzu.

Jak zrobić sok z kwiatów czarnego bzu? Tutaj wystarczy zebrać kwiaty i oczyścić je z gałązek. Kwiaty zalewa się wrzątkiem i pozostawia na kilka godzin do maceracji. Po kilku godzinach płyn przecedza się przez sito, a potem lekko gotuje z dodatkiem cukru lub miodu. Jeśli chcesz, aby przygotowany przez Ciebie sok przetrwał więcej niż kilka tygodni, powinieneś go zapasteryzować w wysokiej temperaturze.

Sok z czarnego bzu – kiedy i które owoce wybierać?

Zbieranie owoców na sok z czarnego bzu może być całkiem satysfakcjonującym zajęciem, jednakże wymaga ono wiedzy oraz ostrożności. Podczas zbierania owoców bzu czarnego, by przyrządzić z nich sok, należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo. Wybierz krzaki z daleka od ruchliwych dróg i nie chodź po prywatnym terenie bez czyjejś zgody. Do zbiorów wybieraj dzikie miejsca z daleka od miasta i ruchu.

Zanim zabierzesz się za zbieranie owoców na sok z bzu, należy odpowiednio zabezpieczyć swoje dłonie przed zabrudzeniami. Załóż rękawiczki, a zbiory wrzucaj do kosza, który wykonany jest z materiału odpornego na farbowanie. Owoce bzu mają bardzo intensywny barwnik, który trudno wywabić z rąk oraz tkanin. Postaraj się zrywać bez delikatnie  — unikniesz w ten sposób pobrudzenia.

Kiedy zbierać owoce czarnego bzu na sok? Najlepsza pora na przygotowywanie soku z owoców czarnego bzu tu lato — okres pomiędzy lipcem i sierpniem. Zbieraj tylko dojrzałe, głęboko czarne i miękkie owoce, które łatwo odchodzą od gałązek. Zielone owoce lepiej pozostaw na drzewie. Jeśli chcesz przyrządzić sok z kwiatów bzu, wybierz się na zbiory nieco wcześniej  — w maju lub czerwcu.

Zastanawiasz się, jaka jest różnica pomiędzy czarnym bzem i rośliną, na którą zwyczajowo mawia się bez, ale jej prawdziwa nazwa to lilak? Kwestia rozróżnienia tych roślin jest bardzo ważna, ponieważ owoce lilaka pospolitego są trujące. Rośliny te różnią się od siebie wyglądem  — kształt liści czarnego bzu jest ząbkowany i zwarty, z kolei lilak ma pojedyncze, większe liście umiejscowione na pojedynczych gałęziach.

Kwiaty czarnego bzu są białe i mają niesamowity, słodki zapach. Lilak zazwyczaj ma kolor fioletowy lub różowy, czasem bywa biały, ale bardzo sporadycznie. Kwiaty te pachną tak charakterystycznie, że z pewnością rozpoznasz je po woni. Owoce czarnego bzu mają ciemny kolor i rosną w gronach, z kolei owoce lilaka są czerwono-fioletowe i rosną w bardzo luźnych gronach. Masz wątpliwości co do identyfikacji roślin? Skorzystaj z atlasu roślin albo po prostu zaniechaj ich zbierania.

Sok z czarnego bzu – właściwości

Jakie właściwości posiada sok z czarnego bzu? Sok z owoców czarnego bzu charakteryzuje się niezwykle ciemną barwą i lekko cierpkim smakiem, który często należy dosłodzić. Ze względu na intensywną barwę, należy bardzo uważać podczas jego przygotowywania, a także picia, ponieważ tworzy plamy trudne do wywabienia.

Właściwości soku z owoców czarnego bzu cenione są w świecie gastronomicznym — produkt ten wykorzystywany jest zarówno przez kucharzy, piekarzy, cukierników, jak i barmanów. Niezwykle pyszny sok o intensywnym smaku dodaje się do wypieków, lemoniad, a także sosów np. do dziczyzny. W gastronomii równie często można spotkać sok z kwiatów czarnego bzu o prawie przezroczystej barwie, który dodawany jest chętnie do drinków i lemoniad, a wielu barmanów zachwala jego właściwości, mówiąc, że syrop z bzu jest jak keczup do frytek — wszyscy go lubią.

Jak pić sok (syrop) z czarnego bzu?

Jak pić sok z czarnego bzu? Jeśli chcesz wprowadzić go do swojej diety, pij go rozrobionego z wodą w formie lemoniady. Jak jeszcze można stosować syrop z czarnego bzu? Syrop lub sok z czarnego bzu rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do herbaty oraz różnych drinków np. na bazie ginu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!