Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
- wyparzony słoik z zakrętką do przechowywania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Zagotuj wodę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MOCZYMY GRZYBY
Do miski wlej wrzątek, a potem wrzuć do niego suszone grzyby. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 40 minut, aż grzyby nasiąkną wodą i zmiękną.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę oraz czosnek obierz, a potem pokrój na drobną kostkę.
KROK 3: KROIMY GRZYBY
Miękkie grzyby odcedź wstępnie (nie wylewaj wody z ich moczenia), a następnie pokrój je na drobne kawałki.
KROK 4: SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondelku rozpuść masło, a potem dodaj do niego cebulę oraz czosnek i zamieszaj. Smaż warzywa, aż staną się szkliste.
KROK 5: DODAJEMY MĄKĘ
Do cebuli i czosnku dodaj odrobinę mąki, aby utworzyć zasmażkę. Gdy rozmieszasz mąkę, dodaj kolejną partię i znowu wymieszaj całość. Mąką powinna utworzyć z masłem rumianą, złocistą masę.
KROK 6: DODAJEMY BULION
Do rondelka dodaj 100 ml bulionu i wszystko zamieszaj. Gdy bulion lekko zgęstnieje, dodaj powoli kolejną partię i znów zamieszaj.
KROK 7: DODAJEMY GRZYBY
Do gotującego się sosu dodaj grzyby oraz wodę z moczenia grzybów i zamieszaj.
KROK 8: DODAJEMY ŚMIETANĘ
Gotuj sos na średni ogniu przez 3-4 minuty, a potem dodaj śmietanę i zmniejsz ogień. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut.
KROK 9: SZATKUJEMY PIETRUSZKĘ
Pietruszkę umyj, osusz, a potem poszatkuj drobno i dodaj do gotującego się sosu. Zamieszaj i gotuj przez następne 2-3 minuty. Krok ten pomiń, jeśli chcesz przelać sos do słoika i użyć w przyszłości.
KROK 10: SERWUJEMY SOS
Po upływie wyznaczonego czasu sos jest gotowy — możesz podać go z wybranymi dodatkami albo przelać do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Tak przygotowany sos należy wystudzić i wsadzić do lodówki (będzie zdatny do użycia przez ok. 7 dni).
Zobacz podobne
przepisy
Sosy na bazie wina
Wino to znakomity składnik sosów, który nadaje im wyjątkowego aromatu. Sprawdź, na czym polega sztuka przygotowania pysznego sosu na bazie wina.
Sosy kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka zawdzięcza swój smak i aromat rozmaitym sosom. Poznaj je wszystkie i naucz się stosować je we własnej kuchni.
Sosy do sałatek
O tym, czy sałatka okaże się pyszną kompozycją, decydują nie tylko główne składniki, czyli warzywa, ale także… dodatki!
Sosy do dań z grilla
Sposobów na urozmaicenie mięsa z grilla jest naprawdę wiele. Warto poznać sprawdzone przepisy i triki na idealny sos.
Sos z suszonych grzybów – smacznie i tradycyjnie
Sos z suszonych grzybów to element kulinarnej tradycji europejskiej, który głęboko zakorzenił się w polskiej kuchni. Nie wiadomo, gdzie po raz pierwszy ugotowano sos grzybowy z suszonych grzybów ani kto był jego autorem, jednakże sos ten można znaleźć w książkach kucharskich z ziem polskich, rosyjskich, niemieckich oraz francuskich.
Tradycyjny sos grzybowy z suszonych grzybów jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu i równie często pojawia się jako dodatek do wykwintnych dań serwowanych na specjalne okazje. Sos grzybowy idealnie pasuje do wszystkich mięs, makaronów, placków ziemniaczanych i kaszy gryczanej, dzięki swojej wszechstronności.
Sos na bazie grzybów można przyrządzić na kilka różnych sposobów, a efekty zadziwiają swoim zróżnicowanym smakiem — od kremowych i otulających aż po ciężkie, głębokie i lekko ziemiste. Jak przyrządzić dobry sos grzybowy z grzybów suszonych? W dalszej części tekstu podzielimy się z Tobą trikami stosowanymi przez najlepszych szefów kuchni.
Jak zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów? Szybki przepis
Jak zrobić sos z suszonych grzybów jak profesjonalny kucharz? To, jak zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do uzyskania idealnego sosu grzybowego są dobre składniki. Zarówno szybki sos z suszonych grzybów z zasmażką, jak i ten gotowany przez długi czas, powinno przyrządzać się z wysokiej jakości produktów. Do swojego sosu użyj więc dobrego masła, polskich grzybów leśnych i świeżych ziół — smak sosu na bazie tych składników będzie nie do podrobienia.
Dobry przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów zaczyna się od długiego ich moczenia. Im dłużej będziesz je odmaczał, tym bardziej zmiękną i nasycą smakiem przyrządzany przez Ciebie sos. Woda z moczenia tych grzybów jest równie ważna, co same grzyby i nie wolno jej wylewać. Ten drobny trik stosowany jest przez najlepszych szefów kuchni jako dodatkowe podbicie grzybowego smaku w sosie.
Niezwykle ważny jest też sposób samego zagęszczenia sosu. Jeśli tak jak my, dodajesz do sosu zasmażkę, wybierz lżejszą śmietanę, aby sos nie był nazbyt tłusty i ciężki. Nie zamierzasz używać do sosu zasmażki? Do długo gotowanego sosu grzybowego użyj śmietany kremówki, która nada mu nieco słodki posmak.
Do sosu grzybowego warto dodać bulion lub odrobinę rosołu, aby nadać mu nieco słoności. Grzyby w połączeniu ze śmietaną mogą być bardzo przytłaczające, a odrobina bulionu złagodzi tę intensywność. Dodatek bulionu może stać się prawdziwym game changerem w procesie przyrządzania domowego sosu grzybowego, uwierz nam!
Kropką nad i w procesie przyrządzania sosu grzybowego jest dobór przypraw i ziół. Jakie przyprawy pasują do sosu grzybowego? Do grzybów można użyć różnorodnych przypraw — od klasycznego liścia laurowego, pieprzu i ziela angielskiego poprzez kminek, gałkę muszkatołową i chili.
Dobór ziół oraz przypraw powinien być dostosowany do całokształtu potrawy, tak aby dobrze współgrał z jego smakiem. jakich ziół można użyć do przygotowania sosu grzybowego? Do grzybów świetnie pasuje estragon, pietruszka, kolendra, rozmaryn, tymianek, oregano oraz lubczyk. Jeśli przygotowujesz sos do makaronu, dobierz do niego świeży rozmaryn lub tymianek. Planujesz podlać sosem pieczone mięso? Idealnie sprawdzi się tu estragon lub pietruszka.
Sos z suszonych grzybów ze śmietaną – tradycyjny wariant
Czy sos z suszonych grzybów zawsze należy przyrządzać ze śmietaną? Oczywiście, że nie! Kremowy sos grzybowy z suszonych grzybów ze śmietaną to wariant tradycyjny i niezwykle smaczny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zamienił śmietanę na bulion warzywny lub mięsny albo na samą wodę.
Możesz także spróbować zrobić go w stylu azjatyckim, używając polskich lub azjatyckich grzybów suszonych. Zamiast śmietany użyj mleczka kokosowego, a całość dopraw pastą miso. Przetestuj różne warianty i sam zdecyduj, czy wolisz go w tradycyjnej, czy bardziej modernistycznej odsłonie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)