zobacz film Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • papilotki do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190° C (termoobieg)
  • sitko o drobnych oczkach
  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Buraki dokładnie umyj i upiecz w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut. Tak przygotowane buraki po przestudzeniu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK

Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę.

Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. Do masy z żółtek dodajemy starte buraki, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy kozi ser i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Ścieramy niewielką ilość skórki z limonki, dodajemy starty świeży imbir. Mieszamy, dodajemy 100 ml mleka, ponownie mieszamy. Następnie do masy dolewamy ½ rozpuszczonego i przestudzonego masła, dodajemy partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Całość mieszamy, starając się uzyskać dość gęstą konsystencję (ciągle jednak musi być to masa lejąca). Odstawiamy.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA I ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK

Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy.

KROK 3: PIECZEMY MUFFINY

Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut.

KROK 4: PODAJEMY MUFFINY

Każdą ciepłą muffinkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!