![Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/8510480d5a04-b013af546d98-przekąski-sylwestrowe-karola-okrasy.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- papilotki do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190° C (termoobieg)
- sitko o drobnych oczkach
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Buraki dokładnie umyj i upiecz w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut. Tak przygotowane buraki po przestudzeniu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK
Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę.
Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. Do masy z żółtek dodajemy starte buraki, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy kozi ser i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Ścieramy niewielką ilość skórki z limonki, dodajemy starty świeży imbir. Mieszamy, dodajemy 100 ml mleka, ponownie mieszamy. Następnie do masy dolewamy ½ rozpuszczonego i przestudzonego masła, dodajemy partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Całość mieszamy, starając się uzyskać dość gęstą konsystencję (ciągle jednak musi być to masa lejąca). Odstawiamy.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA I ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK
Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY MUFFINY
Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut.
KROK 4: PODAJEMY MUFFINY
Każdą ciepłą muffinkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.
![Muffiny o smaku pizzy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2a9ef6983c5b-e231c2a891-KW_46_muffiny_o_smaku_pizzy_h-58_960x540.webp)
Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!
![Chlebowe „muffiny” wytrawne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/858fe7480063-373517056a-wytrawne-muffiny.webp)
Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!
![Muffiny jajeczne z papryczkami padron](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/693133bb58d8-3f6a16c8090e-1250x700_KW28_DARIA_MUFFINY-JAJECZNE_23352_07062017_SS_135996_RGB_OK.webp)
Muffiny omletowe
Omlety w formie… muffinów? Dokładnie tak! W nowym przepisie Kingi znajdziesz właśnie pomysł na śniadanie w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie wypróbuj!
![Muffiny omletowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bd724d3c6d3d-218bcb20cf2c-kw35-kinga-paruzel-Muffiny-omletowe-1250x704.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Korzenny kompot ze śliwek – przepis
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Crostini z burratą à la caprese
- Domowy sos barbecue
- Domowa pasta tahini
- Ravioli z cukinią i ricottą
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Ravioli z mięsem
- Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
- Faworki z karpia
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Komentarze (0)