Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender/malakser
- tarkę
- wałek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- sitko
- folię spożywczą
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO
Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.
Do misy blendera wrzucamy czosnek, natkę pietruszki, pistacje, ser grana padano i oliwę z oliwek. Całość miksujemy i dodajemy do pomidorków i oliwek. Sałatkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO OWSIANE
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zimne masło pokrojone na kawałki. Całość siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy zmielone płatki owsiane, żółtka i śmietanę. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimnej wody.
Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok. 20 minut.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO OWSIANE
Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Pozostawiamy do wystudzenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SIANO Z PORA
Białą część pora kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Mieszamy z mąką pszenną. Pora smażymy partiami w głębokim oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.
KROK 6: SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI
Ciasto kruche łamiemy na kawałki o dowolnej wielkości. Smarujemy musem z łososia i dekorujemy pomidorkami, a także sianem z pora.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)