zobacz film Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender/malakser
  • tarkę
  • wałek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • sitko
  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO

Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.

Do misy blendera wrzucamy czosnek, natkę pietruszki, pistacje, ser grana padano i oliwę z oliwek. Całość miksujemy i dodajemy do pomidorków i oliwek. Sałatkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO OWSIANE

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zimne masło pokrojone na kawałki. Całość siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy zmielone płatki owsiane, żółtka i śmietanę. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimnej wody.

Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok. 20 minut.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO OWSIANE

Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Pozostawiamy do wystudzenia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SIANO Z PORA

Białą część pora kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Mieszamy z mąką pszenną. Pora smażymy partiami w głębokim oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.

KROK 6: SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI

Ciasto kruche  łamiemy na kawałki o dowolnej wielkości. Smarujemy musem z łososia i dekorujemy pomidorkami, a także sianem z pora.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!