Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- mikser
- tortownicę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: przesiewamy przez sito suche składniki
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika mieszamy. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez gęste sito.
KROK 2: dodajemy kolejne składniki ciasta
Do suchych składników dodajemy jajka i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 3: przygotowujemy jabłka
Umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Jeśli jabłka puszczą zbyt dużo soku, osączamy je z jego nadmiaru. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy oraz rodzynki (ilość dopasowujemy do własnych preferencji), mieszamy.
KROK 4: pieczemy
Do tortownicy o średnicy 24 cm uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy przygotowaną masę. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!
Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
38 dni temu
Sugeruję piec dłużej niż podano w przepisie ponieważ środek był wciąż surowy.
odpowiedz
51 dni temu
Ciasto udało się ale faktycznie dodałam jedno jabłko więcej (nie czekałam aż puści soki). Polecam :)
odpowiedz
1789 dni temu
W przepisie autor zapomniał napisać że jabłka zasypane cukrem należy odstawić na godzinę aby puściły sok. W moim przepisie jest 5-6 dużych jabłek. W ten sposób da się wszystko wymieszać i wychodzi całkiem smaczne ciasto z jabłkami
odpowiedz
1789 dni temu
Fatalny przepis. Autorka musiała chyba zapomnieć o dopisaniu jakiegoś mokrego składnika. Ciasto dało się zmiksować dopiero po dolaniu sporej ilości mleka. W tej chwili siedzi w piekarniku i mam nadzieję, że okaże się zjadliwe. Na szczęście mąż lubi zakalce, więc może użyte składniki nie pójdą na zmarnowanie. Żałuję, że nie zauważyłam wcześniej poprzedniego komentarza :(
odpowiedz
2255 dni temu
Przepis fatalny. Czegoś "mokrego" tam brakuje. Składników nie da się zmiksować na gładką masę bo robi się twarda kulka przyklejona do łopatek miksera. Dopiero jak dolałam dodatkowo ok 2 łyżki oleju i 1/2 szklanki mleka ciasto odkleiło się od łopatek miksera, zaczęło być lekko lejące (ale nadal bardzo gumiaste) i dało wymieszać z jabłkami z cukrem.
odpowiedz
3173 dni temu
Niestety u mnie wyszedl gruby zakalec. Cos chyba zrobilam nie tak. Ale co.?
odpowiedz
3214 dni temu
Brak info dot. ilości poszczególnych rodzajów orzechów
odpowiedz
3214 dni temu
Ilość orzechów dopasowujemy do własnych preferencji :)
3213 dni temu
Dodajemy orzechy oraz rodzynki (ilość dopasowujemy do własnych preferencji), mieszamy.
3216 dni temu
nie ma to jak tradycyjne polskie ciasta od naszych babć
odpowiedz
3219 dni temu
Nie ma to jak przepisy na pyszne,łatwe,sprawdzone ciasta naszych kochanych ciast :)
odpowiedz
3219 dni temu
*Naszych kochanych babć :)
zobacz wszystkie