Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami

babcia Ada

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • mikser
  • tortownicę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: przesiewamy przez sito suche składniki

Ciasto z jabłkami i orzechami - suche składniki przesiewamy przez sito

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika mieszamy. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez gęste sito.

 

KROK 2: dodajemy kolejne składniki ciasta

Ciasto z jabłkami i orzechami - dodajemy kolejne składniki ciasta

Do suchych składników dodajemy jajka i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

 

KROK 3: przygotowujemy jabłka

Ciasto z jabłkami i orzechami - przygotowujemy jabłka

Umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Jeśli jabłka puszczą zbyt dużo soku, osączamy je z jego nadmiaru. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy oraz rodzynki (ilość dopasowujemy do własnych preferencji), mieszamy.

 

KROK 4: pieczemy

Do tortownicy o średnicy 24 cm uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy przygotowaną masę. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    38 dni temu
    Sugeruję piec dłużej niż podano w przepisie ponieważ środek był wciąż surowy.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    51 dni temu
    Ciasto udało się ale faktycznie dodałam jedno jabłko więcej (nie czekałam aż puści soki). Polecam :)

    odpowiedz

  • Dyshel Dyshel
    1789 dni temu
    W przepisie autor zapomniał napisać że jabłka zasypane cukrem należy odstawić na godzinę aby puściły sok. W moim przepisie jest 5-6 dużych jabłek. W ten sposób da się wszystko wymieszać i wychodzi całkiem smaczne ciasto z jabłkami

    odpowiedz

  • E.H. E.H.
    1789 dni temu
    Fatalny przepis. Autorka musiała chyba zapomnieć o dopisaniu jakiegoś mokrego składnika. Ciasto dało się zmiksować dopiero po dolaniu sporej ilości mleka. W tej chwili siedzi w piekarniku i mam nadzieję, że okaże się zjadliwe. Na szczęście mąż lubi zakalce, więc może użyte składniki nie pójdą na zmarnowanie. Żałuję, że nie zauważyłam wcześniej poprzedniego komentarza :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2255 dni temu
    Przepis fatalny. Czegoś "mokrego" tam brakuje. Składników nie da się zmiksować na gładką masę bo robi się twarda kulka przyklejona do łopatek miksera. Dopiero jak dolałam dodatkowo ok 2 łyżki oleju i 1/2 szklanki mleka ciasto odkleiło się od łopatek miksera, zaczęło być lekko lejące (ale nadal bardzo gumiaste) i dało wymieszać z jabłkami z cukrem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3173 dni temu
    Niestety u mnie wyszedl gruby zakalec. Cos chyba zrobilam nie tak. Ale co.?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3214 dni temu
    Brak info dot. ilości poszczególnych rodzajów orzechów

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3214 dni temu
    Ilość orzechów dopasowujemy do własnych preferencji :)
  • Gość Gość
    3213 dni temu
    Dodajemy orzechy oraz rodzynki (ilość dopasowujemy do własnych preferencji), mieszamy.
  • Okrasa3383 Okrasa3383
    3216 dni temu
    nie ma to jak tradycyjne polskie ciasta od naszych babć

    odpowiedz

  • ciastkarka ciastkarka
    3219 dni temu
    Nie ma to jak przepisy na pyszne,łatwe,sprawdzone ciasta naszych kochanych ciast :)

    odpowiedz

  • ciastkarka ciastkarka
    3219 dni temu
    *Naszych kochanych babć :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!