zobacz film Szybkie ciasto z jeżynami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę o średnicy 20 cm
  • rózgę kuchenną
  • paterę

Sposób przygotowania:

Krok 1: MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę łączymy w dużej misce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Całość energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.

Krok 2: PIECZEMY CIASTO

Masło przekładamy do blaszki i wstawiamy na kilka chwil do piekarnika, aż całkowicie się rozpuści. Do formy z rozpuszczonym masłem przekładamy przygotowane wcześniej ciasto. Nie mieszamy ciasta. Na wierzchu układamy jeżyny. Owoce obficie posypujemy brązowym cukrem.

Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż się zarumieni.

Krok 3: PODAJEMY CIASTO

Ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi jeżynami. Przestudzone ciasto kroimy na kawałki i podajemy z jogurtem lub z lodami śmietankowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    5 dni temu
    Polecam bardzo dobre

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!