Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę o średnicy 20 cm
- rózgę kuchenną
- paterę
Sposób przygotowania:
Krok 1: MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę łączymy w dużej misce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Całość energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
Krok 2: PIECZEMY CIASTO
Masło przekładamy do blaszki i wstawiamy na kilka chwil do piekarnika, aż całkowicie się rozpuści. Do formy z rozpuszczonym masłem przekładamy przygotowane wcześniej ciasto. Nie mieszamy ciasta. Na wierzchu układamy jeżyny. Owoce obficie posypujemy brązowym cukrem.
Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż się zarumieni.
Krok 3: PODAJEMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi jeżynami. Przestudzone ciasto kroimy na kawałki i podajemy z jogurtem lub z lodami śmietankowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Kutia
- Makowiec japoński
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
115 dni temu
Ze wszystkich prostych ciast, które zrobiłam to jest prawdopodobnie najsmaczniejsze i najprostsze.
Odpowiedz
1130 dni temu
Polecam bardzo dobre
Odpowiedz