
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Oddzielamy białko od żółtka. Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z 60 g cukru pudru i cukrem waniliowym, mąką, żółtkiem, solą i 2–3 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Ciasto wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Pieczemy serca z ciasta
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy duże serce (ok. 20 x 26 cm), a z resztek małe serduszka (2,5 cm). Duże serce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzeg smarujemy cienko białkiem, wokół układamy małe serduszka jedno obok drugiego, serce w środku nakłuwamy kilka razy widelcem. Duże serce pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15–18 minut na jasny kolor, aż będzie chrupiące. Małe serca wyjmujemy już po 8–10 minutach pieczenia. Studzimy.
Krok 3: Przygotowujemy krem
Śmietanę crème fraîche mieszamy z pozostałym, przesianym przez sitko cukrem pudrem i amaretto. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. 2 łyżki masy łączymy z żelatyną, a następnie żelatynę mieszamy z pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, a następnie rozsmarowujemy na sercu z kruchego ciasta.
Krok 4: Przygotowujemy sos
Wiśnie dobrze osączamy i rozkładamy na kremie. Układamy na nich małe serduszka. 125 ml soku mieszamy z glazurą do tortów w proszku, zagotowujemy, mieszając, i studzimy przez 1 minutę. Następnie łyżką nakładamy sos, pozostawiamy do zastygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Guacamole
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Boczek pieczony
- Ryba z piekarnika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)