Tarta  z wiśniami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Wyrabiamy ciasto

Oddzielamy białko od żółtka. Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z 60 g cukru pudru i cukrem waniliowym, mąką, żółtkiem, solą i 2–3 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Ciasto wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Krok 2: Pieczemy serca z ciasta

Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy duże serce (ok. 20 x 26 cm), a z resztek małe serduszka (2,5 cm). Duże serce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzeg smarujemy cienko białkiem, wokół układamy małe serduszka jedno obok drugiego, serce w środku nakłuwamy kilka razy widelcem. Duże serce pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15–18 minut na jasny kolor, aż będzie chrupiące. Małe serca wyjmujemy już po 8–10 minutach pieczenia. Studzimy.

Krok 3: Przygotowujemy krem

Śmietanę crème fraîche mieszamy z pozostałym, przesianym przez sitko cukrem pudrem i amaretto. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. 2 łyżki masy łączymy z żelatyną, a następnie żelatynę mieszamy z pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, a następnie rozsmarowujemy na sercu z kruchego ciasta.

Krok 4: Przygotowujemy sos

Wiśnie dobrze osączamy i rozkładamy na kremie. Układamy na nich małe serduszka. 125 ml soku mieszamy z glazurą do tortów w proszku, zagotowujemy, mieszając, i studzimy przez 1 minutę. Następnie łyżką nakładamy sos, pozostawiamy do zastygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tarta tatin z morelami

Poznaj nową odsłonę tarty Tatin – z karmelowym nadzieniem i morelami!

Tarta tatin z morelami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady

Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki

Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Wiśniowy Sad

Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.

Wiśniowy Sad
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!