Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Oddzielamy białko od żółtka. Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z 60 g cukru pudru i cukrem waniliowym, mąką, żółtkiem, solą i 2–3 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Ciasto wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Pieczemy serca z ciasta
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy duże serce (ok. 20 x 26 cm), a z resztek małe serduszka (2,5 cm). Duże serce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzeg smarujemy cienko białkiem, wokół układamy małe serduszka jedno obok drugiego, serce w środku nakłuwamy kilka razy widelcem. Duże serce pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15–18 minut na jasny kolor, aż będzie chrupiące. Małe serca wyjmujemy już po 8–10 minutach pieczenia. Studzimy.
Krok 3: Przygotowujemy krem
Śmietanę crème fraîche mieszamy z pozostałym, przesianym przez sitko cukrem pudrem i amaretto. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. 2 łyżki masy łączymy z żelatyną, a następnie żelatynę mieszamy z pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, a następnie rozsmarowujemy na sercu z kruchego ciasta.
Krok 4: Przygotowujemy sos
Wiśnie dobrze osączamy i rozkładamy na kremie. Układamy na nich małe serduszka. 125 ml soku mieszamy z glazurą do tortów w proszku, zagotowujemy, mieszając, i studzimy przez 1 minutę. Następnie łyżką nakładamy sos, pozostawiamy do zastygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Wiśniowy Sad
Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)