Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szalotkę, grzyby, ogórka i kapary siekamy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy w misce z solą, pieprzem, sosem i oliwą. Formujemy porcje, układamy na schłodzonych talerzach, na każdym kładziemy żółtko jaja. Osobno w miseczkach podajemy posiekane dodatki według uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Tatar z łososia
Oryginalny pomysł na wędzonego łososia – delikatny tatar podany z marynowanymi grzybkami, chrzanem i sosem sojowym.
Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.
Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.
Tatar na dwa sposoby
Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!
Tatar — klasyczna potrawa znana na całym świecie
Tatar to wyjątkowa potrawa, która cieszy się niezwykłym uznaniem na całym świecie. Tatar wołowy doskonale sprawdza się jako przystawka, a nawet danie główne, podnosząc przy tym prestiż każdego spotkania. Jednak, aby cieszyć się smakiem doskonałego tatara wołowego, należy przyrządzić go według dobrego przepisu, gdyż zasady jego przygotowywania wcale nie są tak proste, jak mogłyby się wydawać. Warto przed przejściem do realizacji przepisu na tatara wołowego, zapoznać się z jego historią, aby dogłębnie zrozumieć ideę przygotowywania tej wykwintnej potrawy.
Historia przepisu na tatara ma swoje początki jeszcze w XIII wieku, kiedy to Europa walczyła z najazdami Tatarów. To właśnie oni przywieźli ze sobą jedną z tradycji mongolskiej kuchni, czyli jedzenie surowego mięsa. Przygotowywane przez nich jedzenie składało się głównie z siekanego mięsa z dostępnymi w danym miejscu dodatkami i nie przypominała zbytnio dzisiejszej wersji tatara, jednakże to właśnie ta prosta mongolska potrawa stworzona przez wojaków dla wojaków stała się inspiracją dla Francuzów. To właśnie francuscy kucharze w XIX wieku wpadli na pomysł przygotowania befsztyka tatarskiego, potocznie nazywanego tatarem (a czasem także „steak tartare”).
Mongolski tatar składał się najczęściej z surowego mięsa koniny, doskonale sprawdzającej się w warunkach polowych. Francuzi dokonali modyfikacji tego przepisu i zaczęli przyrządzać tatara z mięsa wołowego, wprowadzając do oryginalnego przepisu nowe smaki i składniki.
Jak zrobić tatar? Sposobów na przyrządzenie tej pysznej potrawy jest wiele, jednakże to najbardziej klasyczna odsłona tego dania zdobyła największą popularność. W środku tradycyjnego befsztyka tatarskiego znajdziesz jajko, ogórka kiszonego, cebulę, musztardę i kilka innych dodatków. Odkryj wraz z nami różne sposoby przyrządzania tej pysznej potrawy i wybierz tę, która smakuje Ci najbardziej!
Jak zrobić tatar?
Jak przyrządzić tatar? Podstawowym krokiem w drodze do tego, jak przygotować tatar jest wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, chociaż niektórzy preferują udźce wołowe. Niezwykle istotna jest sama świeżość mięsa oraz jego jakość, gdyż te dwa czynniki decydują o ostatecznym smaku potrawy. Mięso powinno być pokrojone w bardzo drobną kostkę lub posiekane, ale nie nazbyt porwane czy zmielone. Aby dobrze posiekać mięso z dowolnego przepisu na tatara, warto zaopatrzyć się w ostry nóż nieco większych rozmiarów.
Bardzo ważnym elementem tego, jak się robi tatar, jest jego przyprawienie. Jak doprawić tatara, żeby zachwycał swoim smakiem? W klasycznej wersji do mięsa dodaje się sól i pieprz. Jednak wiele osób, a zwłaszcza wielbiciele tego dania, często decydują się na dodanie do niego musztardy (w tej wersji występuje najczęściej). W tytułowym przepisie na tatara wołowego znajdziesz także dodatek sosu Worcestershire, kaparów, posiekanej szalotki, ogórka konserwowego i świeżego kopru, które razem tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Ważne, żeby zachować estetyczne podanie swojego tatara wołowego — wtedy wszystko smakuje lepiej!
Tatar – przepis Kuchni Lidla
Z tytułowego przepisu dowiedziałeś się, jak zrobić pyszny tatar z wołowiny z sosem Worcestershire, kaparami, ogórkiem i szalotką, jednakże nie jest to jedyny sposób na to, jak przygotować tatara wołowego. Każdy tatar z wołowiny wymaga skupienia oraz umiejętnego łączenia smaków, tak aby dodatki nie zabiły smaku mięsa, a wydobyły jego smak i dodały potrawie charakteru. Warto otworzyć się na różne smaki i rodzaje mięsa, np. wersję na bazie udźca wołowego. Ten rodzaj tatara ma nieco bardziej wyrazisty smak i doskonale współgra z delikatnymi dodatkami, takimi jak jajko przepiórcze.
Jak zrobić dobry tatar? Najsmaczniejszego tatara przyrządza się z wysokiej jakości polędwicy wołowej, która jest drobno posiekana. Drobiazgowość w przyrządzaniu stanowi klucz do sukcesu. Ważne jest, aby mięso było starannie oczyścić z wszelkich błon czy tłuszczy jeszcze przed jego posiekaniem — w ten sposób mięso będzie bardziej delikatne w smaku. W Lidlu kupisz mięso już przygotowane do tatara.
Jak doprawić tatara? Niektórzy decydują się na odrobinę musztardy czy tabasco, aby dodać potrawie nieco pikanterii. W naszym przepisie na tatara znajdziesz sos Worcestershire oraz oliwę z oliwek, które idealnie pasują do smaku polędwicy i nadają mięsu unikatowego, lekko wędzonego aromatu. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do swojego tatara także majonez np. wersję ziołową czy truflową, aby wzbogacić jego smak i stworzyć bardziej wielowymiarową kompozycję.
Pyszny tatar w różnych odsłonach
Tatar wołowy to danie, które doskonale podkreśla szlachetność i smak mięsa. Eleganckie podanie oraz staranność w doborze składników sprawiają, że czynią tę potrawę wyjątkową i odpowiednią na najbardziej szczególne okazje. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie ma jasno ustalonego, jedynego przepisu na tatar wołowy, a mięsna baza daje nieskończone możliwości kreacji smaku.
Jak zrobić prawdziwy tatar wołowy? Aby zbliżyć się do oryginalnego, francuskiego przepisu przygotuj sobie dobrej jakości mięso (polędwicę albo mięso z udźca wołowego) i posiekaj je na drobny tatar.Potem połącz je z szalotką, ogórkiem konserwowym lub kiszonym, żółtkiem, przyprawami i gotowe! Tradycyjny przepis na tatar nie zawiera nic więcej. Chcesz przygotować go w wersji bardziej wykwintnej? Dodaj do niego puder np. z buraka lub z suszonego żółtka albo własnoręcznie zrobionego chipsa z sera dojrzewającego. Jak przyprawić i podać takiego tatara? W wersji ze słonym chipsem naprawdę wystarczy mu odrobina pieprzu i minimalna ilość soli.
Prawdziwy tatar — jak ładnie go podać?
Dowiedziałeś się już, jak zrobić dobrego tatara z polędwicy wołowej lub udźca. Czas, żebyśmy zdradzili Ci, jak ładnie podać tatara, by zachwycał nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem! Aby podać tatara z mięsa wołowego w estetyczny sposób, warto postawić na kreatywność i staranne ułożenie potrawy na talerzu. Użyj do tego specjalnych form tzw. ringów lub innej okrągłej formy. Umieść mięso na środku talerza i nałóż na nie formę, a następnie delikatnie wciśnij ją, aby uzyskać równomierny kształt. Tak przygotowanego tatara możesz ozdobić wybranymi dodatkami, takimi jak kawałki świeżego koperku, cebulki dymki czy kapary.
Ważne jest, aby dbać o estetykę i równomierny rozkład składników na talerzu. Możesz także podać tatara w towarzystwie np. kromki świeżego chleba, prażonych grzanek, a nawet liści sałaty. Ułożenie potrawy na talerzu z dbałością o detale sprawi, że danie będzie nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie.
Ile gotowy tatar może stać w lodówce? Jeśli mięso na tatar jest dobrej jakości, tatar nadaje się do spożycia maksymalnie do kilku godzin od przygotowania (nie więcej niż ok. 8). Surowe mięso jest podatne na rozwój bakterii, dlatego ważne jest, aby zachować świeżość dania.
Jak przyprawić tatar?
Jak zrobić tatara z polędwicy wołowej o wyjątkowym smaku? Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kluczem do uzyskania idealnego tatara jest jego przyprawienie! Aby osiągnąć idealny balans smakowy, warto zastanowić się, co dodać do tatara. Poza solą i pieprzem warto sięgnąć także po inne dodatki.
Aby wzbogacić smak mięsa wołowego na tatar, możesz dorzucić do przepisu takie dodatki, jak świeżo posiekany czosnek, sól czosnkową, świeże zioła np. lubczyk czy estragon. Podanie tatara to istotny element jego przygotowania. Dodaj na talerz trochę świeżych ziół, aby nadać potrawie koloru oraz niesamowitego aromatu. Tatarowi możesz dodać odrobinę finezji, posypując go tartym serem np. parmezanem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany łosoś z masłem ziołowym
- Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
- Tatar ze śledzia z musztardą francuską
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Pudding z letnich owoców
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Bezglutenowa tortilla
- Jajka w kokilkach
- Kolorowa zapiekanka
- Sałatka z kuskusem, mango i awokado
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Puszysty omlet na słodko
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Wegańska sałatka z białej fasoli
- Bezglutenowe pancakes
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Pizza pepperoni
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2138 dni temu
Skąd takie piękne naczynie na żółtko?
odpowiedz