Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 blachy do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą)
- pergamin do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (termoobieg)
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TATAR Z ŁOSOSIA
250 g łososia myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry i ości. Jedno jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łososia kroimy w bardzo cienkie paski, a następnie w kosteczkę. Koper siekamy.
KROK 2: KROIMY I DODAJEMY JABŁKO
Pokrojone jabłko przekładamy do łososia, ale nie mieszamy. Jabłko skrapiamy odrobiną soku z limonki.
KROK 3: KROIMY I DODAJEMY OGÓREK
Świeży ogórek, obrany i pozbawiony gniazd nasiennych, kroimy w kostkę (tak jak jabłka). Dodajemy na talerz z jabłkiem i łososiem.
KROK 4: DOPRAWIAMY TATAR Z SAŁATKĄ
Do całości dodajemy świeżo posiekany koper. 1/2 papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na malutką kosteczkę. Dodajemy do reszty. Na sam koniec doprawiamy sokiem z limonki (do smaku), mielonym białym pieprzem, solą i oliwą z oliwek (ok. 20 ml). Całość mieszamy w celu połączenia składników.
KROK 5: PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
KROK 6: DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
Upieczone ciasto francuskie łamiemy na kawałki
KROK 7: PODAJEMY TATAR
Tatara wykładamy do miseczek, dekorujemy za pomocą oliwy z oliwek (30 ml) i pokrojonymi kawałeczkami ostrej papryki. Podajemy ze snackami z ciasta francuskiego.
Zobacz podobne
przepisy
Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.
Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!
Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
Jeśli jesteś miłośnikiem łososia, to to danie koniecznie musi zostać przez Ciebie wypróbowane! Doskonały tatar z łososia podany z orzeźwiającą sałatką ogórkową to pozycja obowiązkowa!
Tatar z buraków z żółtkiem z mango
Lubisz eksperymentować ze smakiem i próbować nowych, wegańskich potraw? Jeśli tak, koniecznie przygotuj ten tatar z buraków z żółtkiem z mango! Z pewnością będzie świetnym urozmaiceniem wielkanocnego stołu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tatar z łososia
- Łosoś w sosie cytrynowym
- Pieczona nadziewana papryka
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Zielona maślanka
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Burger z chili i chutney z cebuli
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Tatar wołowy
- Lasagne jabłkowe
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Fasola z makrelą
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Różowe cynamonki
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Talerz przystawek
- Pesto z jarmużu
- Pesto z pietruszki
- Kanapka rybaka
- Pizza bez drożdży
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)