Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- robot kuchenny
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ŚMIETANKĘ
W rondelku zagotowujemy śmietankę z miodem.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę deserową i mleczną łamiemy na mniejsze kawałki. Najpierw do zagotowanej śmietanki dodajemy czekoladę deserową, po chwili także mleczną. Całość odkładamy do rozpuszczenia. Następnie masę dokładnie mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z WHISKY
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy whisky i całość blendujemy, uważając, aby nie napowietrzyć masy.
KROK 4: UBIJAMY GANASZ Z MASŁEM
Do tak przygotowanej masy dodajemy 50 g bardzo miękkiego masła i ponownie krótko blendujemy. Ganasz odkładamy do zestalenia.
KROK 5: UBIJAMY GANASZ
Zestalony ganasz przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy go ubijać na dość niskich obrotach. W czasie ubijania stopniowo dodajemy pozostałe 200 g miękkiego masła. Całość ubijamy, aż masa będzie puszysta.
Ubijany ganasz możemy wykorzystać do dekoracji tortu lub jako krem do jego przełożenia.
Zobacz podobne
przepisy
Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!
Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.
Tort marcinek z konfiturą żurawinową
Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.
Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Masło truskawkowe
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Chleb chmurka z TikToka
- Przepis na włoską babkę Panettone
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Pesto z rukoli
- Jabłkowy chutney z piwem
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Gruszki parowane w białym winie
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Pesto z kolendry
- Pesto z liści rzodkiewki
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Trifle makaronikowe
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Indyk z salsą truskawkową
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Ubijany ganasz
- ZIELONY MAJONEZ
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)