Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- robot kuchenny
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ŚMIETANKĘ
W rondelku zagotowujemy śmietankę z miodem.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę deserową i mleczną łamiemy na mniejsze kawałki. Najpierw do zagotowanej śmietanki dodajemy czekoladę deserową, po chwili także mleczną. Całość odkładamy do rozpuszczenia. Następnie masę dokładnie mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z WHISKY
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy whisky i całość blendujemy, uważając, aby nie napowietrzyć masy.
KROK 4: UBIJAMY GANASZ Z MASŁEM
Do tak przygotowanej masy dodajemy 50 g bardzo miękkiego masła i ponownie krótko blendujemy. Ganasz odkładamy do zestalenia.
KROK 5: UBIJAMY GANASZ
Zestalony ganasz przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy go ubijać na dość niskich obrotach. W czasie ubijania stopniowo dodajemy pozostałe 200 g miękkiego masła. Całość ubijamy, aż masa będzie puszysta.
Ubijany ganasz możemy wykorzystać do dekoracji tortu lub jako krem do jego przełożenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Kutia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba z piekarnika
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Nuggetsy z kurczaka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Jajka na miękko
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)