zobacz film Ubijany ganasz

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • robot kuchenny

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY ŚMIETANKĘ

W rondelku zagotowujemy śmietankę z miodem.

KROK 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę deserową i mleczną łamiemy na mniejsze kawałki. Najpierw do zagotowanej śmietanki dodajemy czekoladę deserową, po chwili także mleczną. Całość odkładamy do rozpuszczenia. Następnie masę dokładnie mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z WHISKY

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy whisky i całość blendujemy, uważając, aby nie napowietrzyć masy.

KROK 4: UBIJAMY GANASZ Z MASŁEM

Do tak przygotowanej masy dodajemy 50 g bardzo miękkiego masła i ponownie krótko blendujemy. Ganasz odkładamy do zestalenia.

KROK 5: UBIJAMY GANASZ

Zestalony ganasz przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy go ubijać na dość niskich obrotach. W czasie ubijania stopniowo dodajemy pozostałe 200 g miękkiego masła. Całość ubijamy, aż masa będzie puszysta.

Ubijany ganasz możemy wykorzystać do dekoracji tortu lub jako krem do jego przełożenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!