
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tortownicę o średnicy 20 cm
- sitko o drobnych oczkach
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR
Napój roślinny łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż powstanie roślinny kefir.
KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy przez sitko do osobnej, dużej miski. Mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do kefiru roślinnego dodajemy mus jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z buraka lub barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych składników. Mieszamy i wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto.
KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej oliwą lub masłem. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł – jeśli wykałaczka będzie sucha i czysta, możemy wyłączyć piekarnik.
Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: GOTUJEMY KASZĘ
Surową kaszę prażymy chwilę w rondelku, aż się zarumieni i zacznie wydawać lekko orzechowy zapach. Uważamy, by nie przypalić kaszy. Podprażoną kaszę zalewamy napojem roślinnym (np. kokosowym). Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok, ksylitol i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładki, jednolity krem. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodajemy odrobinę napoju roślinnego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krem przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Gdy ostygnie, dodajemy maliny i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 7: SKŁADAMY I DEKORUJEMY TORT
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeśli wierzchni blat biszkoptu jest nierówny, wyrównujemy go, odcinając cienką warstwę ciasta. Blaty przekładamy wystudzonym kremem.
Na wierzch tortu wykładamy większą porcję kremu, w którym następnie robimy wgłębienie na maliny. Brzegi kremu formujemy w wałek. Wgłębienie wypełniamy świeżymi malinami. Maliny oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Tort dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Jajka na miękko
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
996 dni temu
Czy tu naprawdę ma być ponad 5 kg mąki?
Odpowiedz
987 dni temu
Faktycznie do przepisu wkradł się błąd, bardzo dziękujemy za uwagę. Na szczęście udało się go naprawić, także zachęcamy do przygotowania :)
905 dni temu
500 g to 0,5kg. Kilogram to 1000 gram. A tu jest 500, czyli połowa...
905 dni temu
500g to 0,5 kg. "Kilo" oznacza tysiąc, tak więc kilogram oznacza 1000g. 500 gram to pół kilograma...
1218 dni temu
Mleczko ma być z lodówki?
Odpowiedz
1217 dni temu
Do przygotowania kremu z kaszy jaglanej używamy kokosowego napoju roślinnego, potocznie nazywanego mlekiem kokosowym. Napój nie musi być schłodzony-może mieć temperaturę pokojową.
1516 dni temu
A na ile porcji są składniki?
Odpowiedz
1514 dni temu
Z podanych składników uzyskamy 8 porcji ;)
1540 dni temu
Wow musi być pyszne
Odpowiedz