Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR

Napój roślinny łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż powstanie roślinny kefir.

KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy przez sitko do osobnej, dużej miski. Mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do kefiru roślinnego dodajemy mus jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z buraka lub barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych składników. Mieszamy i wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto.

KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej oliwą lub masłem. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł – jeśli wykałaczka będzie sucha i czysta, możemy wyłączyć piekarnik.

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: GOTUJEMY KASZĘ

Surową kaszę prażymy chwilę w rondelku, aż się zarumieni i zacznie wydawać lekko orzechowy zapach. Uważamy, by nie przypalić kaszy. Podprażoną kaszę zalewamy napojem roślinnym (np. kokosowym). Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok, ksylitol i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładki, jednolity krem. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodajemy odrobinę napoju roślinnego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krem przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Gdy ostygnie, dodajemy maliny i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 7: SKŁADAMY I DEKORUJEMY TORT

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeśli wierzchni blat biszkoptu jest nierówny, wyrównujemy go, odcinając cienką warstwę ciasta. Blaty przekładamy wystudzonym kremem.

Na wierzch tortu wykładamy większą porcję kremu, w którym następnie robimy wgłębienie na maliny. Brzegi kremu formujemy w wałek. Wgłębienie wypełniamy świeżymi malinami. Maliny oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Tort dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    661 dni temu
    Czy tu naprawdę ma być ponad 5 kg mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    652 dni temu
    Faktycznie do przepisu wkradł się błąd, bardzo dziękujemy za uwagę. Na szczęście udało się go naprawić, także zachęcamy do przygotowania :)
  • Gość Gość
    570 dni temu
    500 g to 0,5kg. Kilogram to 1000 gram. A tu jest 500, czyli połowa...
  • and and
    570 dni temu
    500g to 0,5 kg. "Kilo" oznacza tysiąc, tak więc kilogram oznacza 1000g. 500 gram to pół kilograma...
  • Gość Gość
    883 dni temu
    Mleczko ma być z lodówki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    882 dni temu
    Do przygotowania kremu z kaszy jaglanej używamy kokosowego napoju roślinnego, potocznie nazywanego mlekiem kokosowym. Napój nie musi być schłodzony-może mieć temperaturę pokojową.
  • Gość Gość
    1181 dni temu
    A na ile porcji są składniki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1179 dni temu
    Z podanych składników uzyskamy 8 porcji ;)
  • Tttttt Tttttt
    1205 dni temu
    Wow musi być pyszne

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!