Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR

Napój roślinny łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż powstanie roślinny kefir.

KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy przez sitko do osobnej, dużej miski. Mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do kefiru roślinnego dodajemy mus jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z buraka lub barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych składników. Mieszamy i wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto.

KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej oliwą lub masłem. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł – jeśli wykałaczka będzie sucha i czysta, możemy wyłączyć piekarnik.

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: GOTUJEMY KASZĘ

Surową kaszę prażymy chwilę w rondelku, aż się zarumieni i zacznie wydawać lekko orzechowy zapach. Uważamy, by nie przypalić kaszy. Podprażoną kaszę zalewamy napojem roślinnym. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok, ksylitol i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładki, jednolity krem. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krem przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Gdy ostygnie, dodajemy maliny i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 7: SKŁADAMY I DEKORUJEMY TORT

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeśli wierzchni blat biszkoptu jest nierówny, wyrównujemy go, odcinając cienką warstwę ciasta. Blaty przekładamy wystudzonym kremem.

Na wierzch tortu wykładamy większą porcję kremu, w którym następnie robimy wgłębienie na maliny. Brzegi kremu formujemy w wałek. Wgłębienie wypełniamy świeżymi malinami. Maliny oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Tort dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Tttttt Tttttt
    11 godzin temu
    Wow musi być pyszne

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram