zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • miskę o średnicy pasującej do dużego garnka
  • 4 pucharki

Krok 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

Wodę zagotowujemy w garnku i zmniejszamy ogień.

Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i ucieramy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy śmietankę. Mieszamy. Dodajemy wino, a miskę ustawiamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Cały czas ubijamy masę na całej powierzchni, by żółtka nie ścięły się w żadnym miejscu.

Krok 2: UBIJAMY MASĘ NA PUSZYSTY KREM

Gdy masa stanie się puszysta i zacznie lekko gęstnieć, ubijamy ją mocniej i energiczniej, a następnie zdejmujemy miskę znad gotującej się wody.

Krok 3: STUDZIMY I DOPRAWIAMY MASĘ

Mieszamy jeszcze przez chwilę, by delikatnie wystudzić masę. Dodajemy cynamon i sok z cytryny. Mieszamy.

Krok 4: PODAJEMY ZABAJONE

W pucharkach umieszczamy truskawki pokrojone na cząstki, świeże maliny i borówki. Dodajemy pokruszone ciasteczka. Całość zalewamy przestudzonym kremem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram