Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- miskę o średnicy pasującej do dużego garnka
- 4 pucharki
Krok 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Wodę zagotowujemy w garnku i zmniejszamy ogień.
Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i ucieramy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy śmietankę. Mieszamy. Dodajemy wino, a miskę ustawiamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Cały czas ubijamy masę na całej powierzchni, by żółtka nie ścięły się w żadnym miejscu.
Krok 2: UBIJAMY MASĘ NA PUSZYSTY KREM
Gdy masa stanie się puszysta i zacznie lekko gęstnieć, ubijamy ją mocniej i energiczniej, a następnie zdejmujemy miskę znad gotującej się wody.
Krok 3: STUDZIMY I DOPRAWIAMY MASĘ
Mieszamy jeszcze przez chwilę, by delikatnie wystudzić masę. Dodajemy cynamon i sok z cytryny. Mieszamy.
Krok 4: PODAJEMY ZABAJONE
W pucharkach umieszczamy truskawki pokrojone na cząstki, świeże maliny i borówki. Dodajemy pokruszone ciasteczka. Całość zalewamy przestudzonym kremem.
Zobacz podobne
przepisy
Deser pascha w 10 minut
Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!
Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!
Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Granola
- Placuszki z kukurydzy
- Trufle z wróżbą
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Makaron z sosem blue cheese
- Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Serniczki na owsianym spodzie
- Jabłecznik
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Faszerowane papryki na Halloween
- Sernik z marakują
- Limes z mango i limonki
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Karmelizowana brukselka
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Łupacz z salsą pomidorową
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1303 dni temu
Stwórz przepis na lody arbuzowe
odpowiedz
1303 dni temu
Polecamy arbuzowy sorbet w wykonaniu Pawła ;) https://kuchnialidla.pl/sorbet-arbuzowy