Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- miskę o średnicy pasującej do dużego garnka
- 4 pucharki
Krok 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Wodę zagotowujemy w garnku i zmniejszamy ogień.
Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i ucieramy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy śmietankę. Mieszamy. Dodajemy wino, a miskę ustawiamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Cały czas ubijamy masę na całej powierzchni, by żółtka nie ścięły się w żadnym miejscu.
Krok 2: UBIJAMY MASĘ NA PUSZYSTY KREM
Gdy masa stanie się puszysta i zacznie lekko gęstnieć, ubijamy ją mocniej i energiczniej, a następnie zdejmujemy miskę znad gotującej się wody.
Krok 3: STUDZIMY I DOPRAWIAMY MASĘ
Mieszamy jeszcze przez chwilę, by delikatnie wystudzić masę. Dodajemy cynamon i sok z cytryny. Mieszamy.
Krok 4: PODAJEMY ZABAJONE
W pucharkach umieszczamy truskawki pokrojone na cząstki, świeże maliny i borówki. Dodajemy pokruszone ciasteczka. Całość zalewamy przestudzonym kremem.
Zobacz podobne
przepisy
Deser pascha w 10 minut
Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!
Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!
Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1364 dni temu
Stwórz przepis na lody arbuzowe
odpowiedz
1364 dni temu
Polecamy arbuzowy sorbet w wykonaniu Pawła ;) https://kuchnialidla.pl/sorbet-arbuzowy