Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pudełko śniadaniowe
- tortownicę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.
Do gotowej, jednolitej masy dodajemy sól, skórkę startą z limonki i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
KROK 2: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Gotową zapiekankę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Makówki śląskie
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Spaghetti carbonara
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
608 dni temu
Na świeżo - przepyszna. Ale nie jestem przekonana, że nadaje się do zabrania np. do pracy, bo po odgrzaniu jest bardzo sucha i traci smak.
Odpowiedz