
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pudełko śniadaniowe
- tortownicę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.
Do gotowej, jednolitej masy dodajemy sól, skórkę startą z limonki i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
KROK 2: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Gotową zapiekankę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Zapiekanki w stylu meksykańskim
Zapiekanki według przepisu Karola to prawdziwa podróż dookoła świata! Te pyszne, zapiekane z serem cheddar kromki chleba podane ze świeżym guacamole i pomidorkami zachwycą na każdej imprezie lub będą wyjątkowym śniadaniem.

Komentarze (0)