zobacz film Zapiekanka do lunchboxa

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • pudełko śniadaniowe
  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.

Do gotowej, jednolitej masy dodajemy sól, skórkę startą z limonki i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.

KROK 2: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Gotową zapiekankę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • A A
    51 dni temu
    Na świeżo - przepyszna. Ale nie jestem przekonana, że nadaje się do zabrania np. do pracy, bo po odgrzaniu jest bardzo sucha i traci smak.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!