Zupa solanka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy bulion wołowy

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5-7 minut. Wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, w razie potrzeby dolewając trochę więcej wody.

Krok 2: Kroimy warzywa i mięso do zupy

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki osączamy i kroimy w paski. Kapustę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Krok 3: Gotujemy zupę

Wywar odcedzamy, ugotowaną wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i kapustę, gotujemy razem przez 2 minuty. Wlewamy przygotowany wywar wołowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną wołowinę wraz z kiełbasą parówkową pod koniec czasu gotowania, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy kleksem śmietany. Posypujemy odrobiną posiekanego koperku. Cytrynę sparzamy, kroimy na kawałki i podajemy do zupy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1578 dni temu
    Brakuje czegoś co dobrze zakwasi zupę - ogórków kiszonych i zalewy z tych ogórków

    odpowiedz

  • tr18 tr18
    1903 dni temu
    Ogórki konserwowe??!!! to nie jest solianka. Kiszone nie koserwowe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1938 dni temu
    Solanka bez wody z kiszonych ogórków? No nie ośmieszajcie się! Nazwa solanka to właśnie słona "woda" z kiszenia ogórków.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!