
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender kielichowy
- blender ręczny z końcówką do ubijania i miksowania
- wysokie naczynie
- wysokie szklanki do shake’ów
- gałkownicę do lodów
- papierowe słomki
- worek cukierniczy z końcówką do dekorowania
Wegański shake z arbuza i truskawek
Arbuza pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 godzin. Zamrożony owoc łączymy w kielichu blendera z truskawkami i wodą mineralną.
Dodajemy sok z limonki i syrop z agawy. Miksujemy do uzyskania konsystencji lekko rozmrożonego sorbetu.
Podajemy z plasterkiem arbuza i listkami świeżej mięty.
Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Wszystkie składniki (poza lodami) umieszczamy w naczyniu blendera. Miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek.
Podajemy z kulkami lodów czekoladowych.
Shake banan-szpinak-awokado
Napój ryżowy łączymy w wysokim naczyniu z bananem pokrojonym na mniejsze kawałki. Miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, dodajemy do naczynia.
Dodajemy szpinak i sok z limonki. Całość miksujemy. Opcjonalnie słodzimy syropem z agawy.
Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i ubijamy w wysokim naczyniu za pomocą blendera. Odstawiamy do lodówki.
W kielichu blendera łączymy mleko z truskawkami i malinami. Dodajemy cukier puder i miksujemy.
Na wierzch shake’a szprycujemy bitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego. Shake dekorujemy truskawkami, gałązką porzeczek i listkami świeżej mięty.
Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Napój migdałowy łączymy w kielichu blendera z jagodami i bananem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy nasiona chia i sok wyciśnięty z cytryny. Miksujemy.
Shake odstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy schłodzony. Dekorujemy świeżymi jeżynami i listkami świeżej mięty.
Opcjonalnie: shake odstawiamy do lodówki na całą noc, by otrzymać gęsty, zżelowany deser.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Nuggetsy z kurczaka
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Mini burgery
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Spaghetti carbonara
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)