Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- blender
- ręcznik papierowy
- rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Rozmróź zielony groszek.
PRZYGOTOWANIE
3 ząbki czosnku rozgniatamy. Część przygotowanego świeżego tymianku rwiemy na mniejsze kawałki. Lekko nagrzewamy patelnię, nalewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 20 ml) , następnie dodajemy masło (ok. 30 g), czekamy, aż się rozpuści.
Rozgnieciony czosnek i pokrojone w piórka cebule wrzucamy na patelnię, smażymy do zeszklenia. Doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.
Następnie dodajemy pokrojoną w grube plastry marchewkę i pokrojony w dużą kostkę seler. Doprawiamy porwanym tymiankiem i suszonym majerankiem, chwilkę dusimy. Całość zalewamy 50 ml białego wina. Gdy zawartość patelni się zagotuje, przelewamy ją do naczynia żaroodpornego.
Królik
Tuszkę królika dzielimy na części: skoki, łapy, comber oddzielamy od reszty tuszki (nie będziemy używać pozostałych kawałków tuszki, można je wykorzystać do zrobienia wywaru), następnie comber dzielimy na trzy części.
Mięso królika (łapki, skoki i comber) marynujemy białym pieprzem i solą. Z części pozostałych gałązek tymianku odrywamy listki i posypujemy nimi mięso, które następnie polewamy odrobiną oliwy z oliwek (ok. 10-15 ml). Mięso nacieramy i odstawiamy na chwilę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 50 ml), obsmażamy mięso królika z obu stron na złotobrązowy kolor. Do przesmażonego królika dodajemy kawałki masła (ok. 30 g) i podlewamy resztą białego, wytrawnego wina. ¼ ostrej papryczki kroimy drobniutko i dodajemy na patelnię. Królika wraz z całą zawartością patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej włożyliśmy marchewkę z selerem, czosnkiem i tymiankiem. Trochę warzyw wykładamy na królika. Całość zalewamy pozostałym sokiem z patelni. 2 plastry boczku rwiemy na mniejsze części i układamy je dookoła królika. Dodajemy ponownie kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy niewielką ilością wody. Na wierzch kładziemy kilka kawałków masła (ok. 140 g). Naczynie z królikiem przykrywamy wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut do godziny.
Pozostały boczek kroimy w cienkie paski w poprzek. Patelnię podlewamy niewielką ilością oleju (ok. 20 ml), smażymy boczek na patelni. 3 ząbki czosnku siekamy, resztę czerwonej papryczki również. Usmażony boczek wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu, wrzucamy do czystej miseczki, dodajemy czosnek i ½ pokrojonej papryczki oraz drobno posiekany tymianek. Mieszamy.
Po 40-60 minutach wyciągamy naczynie z królikiem z piekarnika - marchew i seler powinny być jeszcze w całości. Sprawdzamy, czy skoki królika są miękkie. Kawałki mięsa wykładamy na talerz i na chwilkę odstawiamy na bok. Warzywa wykładamy na talerz.
Sos
Płyn, który pozostał w naczyniu po pieczeniu królika, przelewamy do czystego garnka. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i aż sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera i delikatnie zagotowujemy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy (ok. 20 ml), wrzucamy na nią rozmrożony groszek i boczek z czosnkiem i papryczką. Podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem.
Jak podawać
Mięso królicze układamy na warzywach. Królika polewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy boczkiem z groszkiem. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Propozycja podania: z sałatką z pora.
Sałatka z pora
Por siekamy w cienkie paseczki, dodajemy pozostałą część tymianku i odrobinę oliwy z oliwek (ok. 30 ml). Mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.
Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Królik w sosie pieczarkowym
- Królik duszony w sosie z pieczarkami
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Królik w sosie śmietanowym
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Aglio e olio w wersji fit
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Sałatka z amarantusem
- Spaghetti z królikiem
- Zielona zupa z bekonem
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Dip z ciecierzycy
- Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- Hiszpańska pizza
- Sok i sałatka owocowa
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
- Soczysty łosoś z sosem z rukoli
- Sałatka z białą fasolą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (52)
1747 dni temu
Przepis rewelacja ja również troszkę dłużej piekłam królika ale polecam do zrobienia palce lizać :)
odpowiedz
1747 dni temu
Przepis rewelacja ja również troszkę dłużej piekłam królika ale polecam do zrobienia palce lizać :)
odpowiedz
2334 dni temu
Królik bardzo smaczny jednak 40 minut to stanowczo za krótko. Po tym czasie był twardy i nie dało się widelcem oderwać kawałeczka mięsa od kości. Warzywa również były twarde. Dopiero kolejna godzina w piekarniku spowodowała, iż królik nadawał się do jedzenia.Proponuję zmienić czas pieczenia z 40 minut na 1 godzinę 40 minut. Wtedy jest ok!
odpowiedz
2783 dni temu
Jakie wino jest najlepsze?
odpowiedz
2782 dni temu
Każde białe, wytrawne wino się sprawdzi :)
2798 dni temu
Po 40 minutach królik był jeszcze twardy, więc czekałam kolejne 20 minut. Ciągle twardy, więc dałam na kolejne 20 minut. Moi domownicy byli już tak głodni, że musiałam po 1h20min wyjąć królika na talerze, był strasznie gumowaty i ciągle nie odchodził od kości. Sos nie zdądżył odparować, bo ile to trzeba by było czekać! Wszystko zimne, polane wodnistym sosem. Marchewka i seler pyszne. Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego mój królik wyszedł gumiasty? Zawsze robiłam w szybkowarze i po 30 minutach był już rozpadający się.
odpowiedz
3259 dni temu
Pyszne!
odpowiedz
3280 dni temu
Fajnie ze pan Okrasa ja dał w tamtych czasach króliki ja wtedy jadłem śledzie smażone kaszankę i czasem mielone...
odpowiedz
3312 dni temu
Po raz pierwszy robiłam królika, wybrałam przepis Karola Okrasy.Znakomite danie.Trzeba tylko brać ze dwa króliki, bo mięsa jest mało.Warzywa przepyszne, sos -palce lizać Jak to musi smakować w wykonaniu mistrza...?Na korpusie zrobiłam zupę z soczewicy - również smaczna i smaki wspaniale się uzupełniają.Dziękuję.
odpowiedz
3312 dni temu
Dziękujemy za miłą opinię! Cieszymy się, ze Ci smakowało! :)
3336 dni temu
Czy królika można dusić w garnku na kuchence?
odpowiedz
3391 dni temu
Drogi Gościu, sugerujemy, by następnym razem przygotować to danie w zdecydowanie większej ilości :D
odpowiedz
3391 dni temu
serio nienawidzę tego królika był tak przepyszny, że pół osiedla się zleciało i wszystko zjedli, a my na obiad tylko zapach mieliśmy :) pycha, pycha, pycha :D
odpowiedz
3579 dni temu
WiolettaGość, cieszymy się, że z nami możesz na nowo odkrywać smaki sprzed lat :) "Jak u babci", to dla nas największy komplement ;)
odpowiedz
3580 dni temu
To jest to!!! Ten smak moja kochana babcia taki wlasnie robila tego smalu szukalam od lat,bo niestety kiedy raczyla mnie babcia kroliken to zamala bylam zeby sie przepisem interesoeac.Teraz po wielu latach i emigracji z polski marzylam o tym smaku taki polski i Mojej kochanej babci puhaaaa i zrobilam jest dokladnie ten smsk polecam.
odpowiedz
3587 dni temu
Też się skusiłem i pod nieobecność żony zabawiłem się w kucharza, palce lizać!!! polecam
odpowiedz
3660 dni temu
Wiolka pozostałe części możemy wykorzystać np. do zrobienia wywaru na zupę.
odpowiedz
3660 dni temu
A można jakoś wykorzystać te części królika, które nie są pieczone?
odpowiedz
3677 dni temu
Lila, dziękujemy! :)
odpowiedz
3678 dni temu
Polecam, pychota. Przepis godny Nobla. Żeby zrozumieć o czym piszę trzeba zrobić! i zjeść! Smacznego :))
odpowiedz
3697 dni temu
królik pycha nawet dzieciakom smakował
odpowiedz
2043 dni temu
Królik to naj delikatniejsze mięso,szczególnie zalecane dzieciom i osobą starszym ,nie posiada pestycydów ani antybiotyków.Królik karmiony ,przypadkiem taką karmą pada.
3733 dni temu
Bede robiła go poraz kolejny mega smaczny :) bez papryczki bo nie przepadam za ostrym
odpowiedz
3790 dni temu
Dziś po raz pierwszy w życiu robiłam królika wg tego przepisu. Wyszedł przepyszny. Połączenie królika i marchewki z selerem, do tego ten smak masełka i ta posypka z groszku i boczku z ostra papryczką. Rewelacja. Mięsko bardzo delikatne.
odpowiedz
3890 dni temu
Pyszne, wreszcie zobaczyłam jak się rozbiera królika. Nie żebym nie umiała ale miło się patrzyło jak robił to profesjonalista.
odpowiedz
3928 dni temu
Rewelacja, właśnie odszedłem od stołu :) Wyśmienitości!
odpowiedz
3930 dni temu
Pychotka
odpowiedz
3951 dni temu
sew, królik nie znajduje się w stałej ofercie, lecz czasami również jest dostępny w sklepach Lidl :)
odpowiedz
3952 dni temu
czy mozna kupic krolika w lidlu ?
odpowiedz
3966 dni temu
KAROLEK !!!!!! Nie tylko Mama jest z ciebie dumna to było jak ..........hmmm .................................................................. nie wiem ,było przepyszne , polecam każdemu nawet tym co nie lubią warzyw , a sos to już jakiś obłęd ;-))))
odpowiedz
3975 dni temu
Jakiego noża używa Pan Okrasa ?
odpowiedz
3982 dni temu
Małym dzieciom nie należy podawać potraw gotowanych z dodatkiem alkoholu. Ze względu na dodatek ostrej papryczki oraz sporej ilości boczku również nie polecamy tego dania małym brzuszkom :)
odpowiedz
3983 dni temu
Królik wyszedł pyszny !!! Sos wyśmienity, warzywa "delicje" !!! Przepis zapewne zagości na stałe w moim menu !!!
odpowiedz
4001 dni temu
trzy letniemu dziecku nie... tylko czym zastąpić to wino żeby było równie smacznie, bulionem?
odpowiedz
4001 dni temu
a z tym winem można podać 3 letniemu dziecku?
odpowiedz
4056 dni temu
królik wyszedł-palce lizać. Zamiast cebuli dałam pora-tez się skomponowało. pycha minam :P
odpowiedz
4057 dni temu
pycha króliczek.
odpowiedz
4077 dni temu
przepis fajny sos faktycznie bajka, ale mój królik dobry, wiadomo mięso chude i delikatne ale bardzo dobre, ważne żeby piec tyle czasu co w przepisie, ja wcześniej piekłam za długo i był suchy, u nas sprawdziły się też dodatki : groszek i por.
odpowiedz
4092 dni temu
Pierwszy raz Jadlem królika. Jako mieso nic nadzwyczajnego a co do przepisu sos na wypasie. Napewno jeszcze raz go zrobie ale z innym miesem a nawet bez niczego :D Mozna uznac ten sos za zupe krem i jesc z sama bułka. Polecam :)
odpowiedz
4094 dni temu
znakomity przepis szybki łatwy i przepyszny
odpowiedz
4232 dni temu
zrobiłam dzisiaj .mój chłopach siedzi i wcina,super smaki,nowe bo wczesniej nie dodawałam tymianku.mówiąc krótko...polubiłam marchewke...PRZEPYSZNE!!!!polecam
odpowiedz
4260 dni temu
git
odpowiedz
4267 dni temu
Przed chwileczką uczta dobiegła końca... królik się skończył... a szkoda... wyszedł po prostu obłędnie.!!!
odpowiedz
4268 dni temu
Świetny przepis polecam wszystkim, którzy lubią królika i którzy nigdy go nie jedli warto czasem zjeść coś innego niż kurczaki.
odpowiedz
4271 dni temu
królik wyszedł obłędny! z resztek zrobiłam rosół, który też jest przepyszny, taki delikatny i zdrowy!
odpowiedz
4271 dni temu
przed chwilą zjadłam. poezja smaku! polecam gorąco!
odpowiedz
4272 dni temu
Na ulotce z tym przepisem, dostępnej w sklepie, w składnikach wkradł się błąd, zdublowano seler, w związku z czym zamiast 400 g selera, potrzeba (wg tamtej listy) 2x400 więc 800g. Ale widzę, że w Internecie jest poprawnie. Przepis ciekawy, spróbuję na Święta :)
odpowiedz
4272 dni temu
Trochę pracochłonny ,ale pyyyyyyszny
odpowiedz
4273 dni temu
Pracochłonny, królik 15 min. dłużej niż w przepisie,, zapachy boskie,, sos wyjątkowy, za 5 minut siadamy do stołu i wtedy napiszemy jak smakowało...
odpowiedz
4274 dni temu
ja właśnie jestem w trakcie robienia :) ciekawa jestem co wyjdzie, choć już pachnie i wygląda nieziemsko :)
odpowiedz
4274 dni temu
Wczoraj byłam w lidlu i kupiłam królika, ostatni prezpis w sosie musztardowym był pyszny, taki w marchewce i maśle, również wypróbuję:)
odpowiedz
4274 dni temu
Robilam-jest bossssski:)
odpowiedz
zobacz wszystkie