zobacz film Pieczony kurczak z pistacjami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Ręcznik papierowy, folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180-185°C (termoobieg).

Udka

Udka kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości – najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony). Kroimy suszone pomidory w paski i kruszymy pistacje, po czym dokładnie je ze sobą mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na każdym kawałku kurczaka rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwijamy w rulony i odstawiamy.
Z folii aluminiowej odrywamy 6 takich samych kawałków. Na kawałek folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni, następnie zawijamy udo kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka) i odcinamy nadmiar folii. Czynność powtarzamy z pozostałymi udkami.

Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy uda w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

Ziemniaki

Z folii aluminiowej odcinamy 6 równej wielkości kawałków. Na kawałki folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Ziemniaki równomiernie rozkładamy na kawałkach folii, na ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego masła, doprawiamy solą i kilkoma ziarenkami kolendry. Zawijamy folię dość ściśle przy samych ziemniakach, końcówki folii zawijamy do góry, aby masło nie wyciekło podczas pieczenia. Zawinięte w folię udka i ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut.

Dip twarogowy

Cebulę kroimy w drobne kosteczki, kruszymy ser twarogowy i wkładamy je do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny i całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Ucieramy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

Sos pomarańczowy

Pomarańcze myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami. Następnie wycinamy cząstki miąższu z obu pomarańczy. Z części pomarańczy, które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok do miseczki. Do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści, następnie zalewamy go wodą. Gdy woda trochę odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodajemy sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Dodajemy suszoną kolendrę. Mieszamy. Dodajemy trochę skórki i sok z 1/2 limonki. Dolewamy odrobinę wody, czekamy, aż się zagotuje.
Mieszamy za pomocą trzepaczki. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. Doprawiamy odrobiną soku z limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).

Jak podawać

Wyciągamy kurczaka z piekarnika, czekamy mniej więcej 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Wyciągamy dip twarogowy z lodówki. Delikatnie odwijamy folię z kurczaka i ziemniaków. Na talerz wykładamy ziemniaki, udka kroimy na mniejsze części. Na dno talerza wylewamy porcję sosu pomarańczowego. Układamy na nim kurczaka, którego polewamy sosem pomarańczowym. Dip twarogowy wykładamy na ziemniaki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    471 dni temu
    Miałam teściów na obiedzie. Jest to niezłe danie popisowe! Pyszności! Teściowie powaleni. Brawo KAROL! brawo JA!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1292 dni temu
    Rewelacja! Genialne połączenie smaków, pomarańczowy sos obłędny, zarówno pod względem smaku, jak i zapachu. Mięso - przepyszne, ziemniaki z twarogiem - również. Podsumowując: perfekcyjna uczta!

    odpowiedz

  • Sunfruity Sunfruity
    1458 dni temu
    Obiad strzał w dziesiątkę. Na początku troszkę się bałam połączenia tych smaków, ale że lubię niestandardowe dania to bardzo smakowało, chociaż trybowanie nie poszło mi tak gładko jak na filmiku :) Zastanawialam się też czy tak duża ilość kolendry nie zdominuje, ale było genialne. POLECAM!

    odpowiedz

  • KasiaGość KasiaGość
    1526 dni temu
    Obiad pyszny!!! coś wspaniałego, a te ziemniaczki z twarożkiem niebo w gębie. Wszystkim polecam

    odpowiedz

  • madzix madzix
    1569 dni temu
    dodam jeszcze, że usunęłam skórę z kurczaka - roladka prezentuje się dużo lepiej i nic się nie ciągnie na talerzu ;)

    odpowiedz

  • madzix madzix
    1569 dni temu
    smaczne! osobom niezdecydowanym bardzo polecam :) danie z tej ilości składników dla 2 osób max 3 ;p uwielbiam kuchnię Lidla i korzystam z niej coraz częściej :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1632 dni temu
    rewelacyjny!!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1680 dni temu
    fantastyczne, na początku trochę mnie przestraszyło trybowanie, ale nie taki diabeł straszny, a smak wart wszelkich poświęceń, myślę, że najbardziej mnie zaskoczyła lekkość tego dania - syte i lekkie

    odpowiedz

  • Obiednie Obiednie
    1899 dni temu
    http://obiednie.blogspot.com/2013/01/sobotnio-pistacjowy-kurczak-z-dipem.html

    odpowiedz

  • magitka magitka
    1952 dni temu
    Kurczak wyszedł pyszny, choć następnym razem na pewno pozbędę sie skóry. Dziekuję za jakże inny przepis :)

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    1980 dni temu
    Jest to przepyszne!!! Pomieszanie smaków to pdpowiedzialna rzecz! A to wyszło rewelacyjnie. Polecam jeszcze połączenie ketchupu z powidłami sliwkowymi, zamiast tego pomaranczowego, też świetne!

    odpowiedz

  • Zetka Zetka
    2078 dni temu
    A ja się zastanawiam,czy podobną techniką (zawijanie w folię aluminową) można zrobić roladki schabowe? Byłby to świetny patent na zapobieganie rozwijaniu się roladek!

    odpowiedz

  • Szymon Szymon
    2080 dni temu
    Dzisiaj zrobiliśmy tą potrawę na obiad - była wyśmienita - potrawa jak dla króla

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    2083 dni temu
    fakt roboty trochę jest, ale sosik pomarańczowy i kurczak wyborne - tak jak ktoś pisał - jak w dobrej restauracji

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2100 dni temu
    asiunia, zapewniamy, że smakuje tak samo jak wygląda – smacznie, a nawet przepysznie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2100 dni temu
    Igo, jak już się opanuje sztukę oddzielania mięsa od kości, to kolejne wykonania tego dania idą naprawdę błyskawicznie! Warto się o tym przekonać powtarzając to danie jeszcze raz. I jeszcze raz. I … ;-)

    odpowiedz

  • moniaslon moniaslon
    2100 dni temu
    Pycha!!!! Palce lizać!

    odpowiedz

  • uz uz
    2101 dni temu
    szybko sie robi. smakowite, sos z pomaranczy baaardzo dobry:)

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    2101 dni temu
    Zapraszam do obejrzenia mojej pierwszej wideorecenzji :-) Proszę ją traktować z przymrużeniem oka, bo nie miałem na celu dyskredytowania kogokolwiek, tylko chciałem zapewnić kilka minut uśmiechu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/11/Pascal-vs-Okrasa-WideoRecenzja-Tydzien-16-Vol-2.html

    odpowiedz

  • fretka fretka
    2101 dni temu
    Nie, no nie jest takie pracochłonne to danie bywały gorsze ale smak rewelacja, danie jak z najlepszej restauracji, Warto zrobić od a do z, takie jedzonko to ja lubię!

    odpowiedz

  • Iga Iga
    2102 dni temu
    Bardzo bardzo pracochłonne danie, ale smaki są naprawdę zaskakująco ciekawe, warte tej roboty :)

    odpowiedz

  • asiunia asiunia
    2103 dni temu
    no wygląda nawet smacznie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram