Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
- Przygotuj naczynie żaroodporne i papier do pieczenia.
Przygotuj wcześniej:
Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
Gołąbki
Liście kapusty parzymy, następnie równo docinamy boki liści (liście powinny mieć kształt prostokąta).
500 g mięsa, połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę, większą część drobno posiekanej ostrej papryczki (będziemy jej używać jeszcze 2 razy), dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku, odrobinę skórki i soku z cytryny mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem. Następnie dodajemy pół umytego i posiekanego pęczka mięty (razem z łodygami). Dodajemy 200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej. Farsz wyrabiamy ręką. Następnie farsz zawijamy w liście kapusty (gołąbki powinny być płaskie, a nie okrągłe).
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Podlewamy oliwą z oliwek. Na papierze układamy gołąbki, jeden obok drugiego, następnie skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną świeżej posiekanej papryczki.
Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg). Po upływie tego czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.
Na każdym gołąbku układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta. Skrapiamy ponownie oliwą z oliwek i doprawiamy niewielką ilością oregano.
Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla. Pieczemy do momentu, aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 5 minut).
Sos pomidorowy
Pomidory pelati kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek i pozostałą cebulę dymkę szklimy na oliwie z oliwek.
Dodajemy pozostałą część ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę. Mieszamy. Doprawiamy 2-3 szczyptami oregano, ponownie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny i pokrojone w kostkę pomidory pelati wraz z sosem. Dolewamy trochę wody, następnie doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu (im dłużej gotujemy sos, tym lepiej).
Pozostałą miętę (tylko listki) mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek.
Sos pomidorowy przelewamy na dno dużego naczynia, na sos wykładamy zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty. Na tak przygotowany sos wykładamy upieczone gołąbki.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Papryka faszerowana z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.
Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
2867 dni temu
Na te proporcje wymagana jest zdecydowana większa ilość przypraw oraz zakup wieeelkiej kapusty. PS nie wiem co to znaczy "sparzyć liście kapusty" -wg mnie to przelać wrzątkiem... , a zgodnie ze sjp "sparzyć " =zalać lub opłukać coś wrzątkiem. Tak też uczyniłam jednak po wyjęciu z piekarnika liście były twarde :( Radzę wcześniej je podgotować. Uważajcie również z ostrą papryczkę-może nie wszyscy wiedzą, że należy usunąć gniazda nasienne aby nie zionąć ogniem. Ogólnie ostateczny smak (po dosmaczeniu) przenosi na Południe :)
odpowiedz
3464 dni temu
Drogi Gościu, oliwki wykładamy na sos pomidorowy - mówi o tym ostatni akapit przepisu :)
odpowiedz
3464 dni temu
Do czego w spisie składników są oliwki, bo potem w przepisie nie widzę ich?
odpowiedz
3871 dni temu
Po prostu nie mam piekarnika w tym smutnym studenckim mieszkaniu :-) dziękuje bardzo za odpowiedź, będę miała pyszny obiad w majowe :-) pozdrawiam :-)
odpowiedz
3871 dni temu
Drogi Gościu, niestety gotowanie w bulionie przyćmi smak samych gołąbków. Jeśli z jakichś przyczyn nie możesz włożyć gołąbków do piekarnika, możesz ugotować je w pomidorowym sosie. Wówczas włóż gołąbki do sosu, nim zredukujesz jego objętość.
odpowiedz
3871 dni temu
A gdybym je tradycyjnie pozawijala i włożyła do bulionu jak w przypadku tych drugich golabkow prezentowanych przez ryneczek lidia ? Pytam bardziej o smak mięsa czy wciąż będzie czuć miete , cytryny ...
odpowiedz
3871 dni temu
Drogi Gościu, ponieważ gołąbki polewamy sosem dopiero po ich upieczeniu, z gotowaniem może pojawić się ten problem, że gołąbki nie będą zanurzone w żadnym płynie, więc mogą się przypalić.
odpowiedz
3871 dni temu
A gdybym chciała je ugotowac to mogę zrobić wszystko tak samo czy coś się nie uda? Np. Rozleca się albo smak się zmieni czy może mniej czasu gotowanie niż 20 min.
odpowiedz
4118 dni temu
Meffi dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy ten błąd :)
odpowiedz
4120 dni temu
Gołąbki pyszne, ale poprawcie błąd w przepisie - "Pieczemy do momentu, aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 25 minut)" - p. Okrasa na filmiku mówi 5 minut a nie 25 minut, jak ktoś nie obejrzy filmiku, może mieć problem ;)
odpowiedz
4153 dni temu
Jadłam i bardzo dobre.
odpowiedz
4162 dni temu
Mi Musaka nie wyszła mdła i bardzo smakowała żonie, natomiast gołąbki właśnie się dopiekają, wyglądają i pachną skamkowicie :)
odpowiedz
4163 dni temu
Zrobiłam i potwierdzam szybkie smaczne i automatyczne. Musake Paskala tez zrobiłam i wszyszla nieco mdla. Golabki wygrywają bo są lepiej doprawione a sos pomidorowy palce lizać :)))
odpowiedz
4165 dni temu
prosta potrawa przy 16 składnikach?................ łatwa do zrobienia - tak.......ale prosta potrawa według mnie to kilka składników 4-6 max i łatwa do zrobienia
odpowiedz
4166 dni temu
mam ochotę na te gołąbki,takie malutkie i pyszne a z dodatkiem mięty muszą smakowac rewelacyjnie.
odpowiedz
4166 dni temu
Gość, mięta nadaje gołąbkom specyficzny charakter. Jeśli ją pominiesz w przepisie, danie również się uda, jednak będzie zupełnie inaczej smakowało.
odpowiedz
4166 dni temu
Czy ta mięta jest niezbędna?
odpowiedz
4166 dni temu
Gdzie można kupić tę szpachelkę, którą Karol używa do wyłożenia gołąbków ma końcu filmu??
odpowiedz
4167 dni temu
Bardzo smaczne, bardzo lubię dania greckie.
odpowiedz
4167 dni temu
Nie jesteśmy w Grecji tylko w Polsce i nie musimy używać dokładnie tych samych składników jakich używają grecy.
odpowiedz
4167 dni temu
Grecy raczej nie użyli by liści kapusty tylko liście winogron. Wiem, że w naszych krajowych warunkach to trudne ale przepis na farsz i sposób zrobienia bardzo ciekawy z pewnością wypróbuję. Te danie nazwałbym proste gołąbki w stylu greckim bo jednak ze względu na tą kapustę nie można nazywać ich greckimi.
odpowiedz
zobacz wszystkie