Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- papier do pieczenia
- patelnię grillową
- piekarnik nagrzany do 180°C (termoobieg)
Szparagi
Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw (zostawiamy 5 cm od główek szparagów). Odcinamy końcówki. Z końcówek i obierek ze szparagów gotujemy wywar na wolnym ogniu, dodajemy cukier (ok. 2 łyżki) i sól. Im dłużej gotujemy wywar, tym lepiej.
Szparagi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez 5 minut (al dente). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem.
Kroimy szparagi (kilka szparagów w całości zostawiamy do dekoracji), przecinamy 5 cm od główek (część z główkami odstawiamy, będziemy je grillować), pozostałe części szparagów kroimy na mniejsze kawałki.
Marynata do kurczaka
W misce mieszamy 1 łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, szczypior z 1 dymki pokrojony na grubsze kawałki, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Piersi kurczaka doprawiamy solą i białym pieprzem. Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia. Gałązki pomidorów kiściowych miażdżymy za pomocą noża i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Kurczaka marynujemy w miodowej marynacie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) na mniej więcej 25-30 minut.
Risotto
2 ząbki czosnku rozgniatamy. Do lekko nagrzanego naczynia wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek i cebule dymki pokrojone w kosteczkę. Czosnek i cebule szklimy. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy ryż, mieszamy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Ryż zalewamy wywarem ze szparagów (ilość dozujemy, często dolewamy – do momentu, aż ryż będzie ugotowany al dente), często mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Pokrojone końcówki szparagów wrzucamy do risotto (zostawiamy części z główkami), dodajemy 2 łyżki śmietany słodkiej i masło. Doprawiamy cukrem (do smaku) i startym na tarce serem grana padano (niewielką ilość zostawiamy, będziemy jej używać później). Mieszamy, zestawiamy z ognia.
Grillowane warzywa
Pomidory kiściowe kroimy na połówki w poprzek (odcinamy piętki). 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry, posypujemy nimi pomidory. Na patelni grillowej grillujemy pomidory, szparagi (te z główkami i te pozostawione w całości do dekoracji) i karczochy.
Przed samym podaniem rozrzedzamy jeszcze risotto niewielką ilością bulionu. Mieszamy, dodajemy jeszcze niewielką ilość startego sera grana padano.
Jak podawać
Risotto wyjmujemy na talerz, posypujemy pozostałym startym serem, na risotto kładziemy pokrojoną pierś kurczaka, obok wykładamy ugrillowane warzywa. Całość dekorujemy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1673 dni temu
Rewelacja!!!!
odpowiedz
2393 dni temu
Cuuuudowne! Trochę odchudziłam - zamiast śmietanki po prostu mleko, zamiast karczochów (nie miałam) - bakłażan, "wmasowałam" też mniej masła i wyszło fenomenalnie!
odpowiedz
2392 dni temu
Brzmi super! :)
2766 dni temu
Doskonały przepis.
odpowiedz
3466 dni temu
Bardzo dobre risotto, kremowe i delikatne w smaku. Z podanych proporcji wychodzi ilość, którą spokojnie da się obdzielić 6 - jeśli nie więcej - osób. Moim zdaniem można zmniejszyć ilość masła i zrezygnować z karczochów bez szkody dla całości.
odpowiedz
4183 dni temu
Przepyszne!!! Nic dodać :)
odpowiedz
4185 dni temu
polecam, pyszne i pożywne :)
odpowiedz
4185 dni temu
Danie doskonałe i dość proste, ale sporo składników musiałem kupić u konkurencji bo Lidl na Piłsudskiego w Łodzi miał spore braki w zaopatrzeniu. Nie wiem czy to odgórna polityka Lidla czy tylko tej placówki ale tydzień temu nachosy były sprzedawane jako tortilla a dziś mieszanka oliwek, pieczarek i suszonych pomidorów jako karczochy. O ile dzisiejsze by jakoś przeszło to chciałbym zobaczyć kebab zawinięty w nachosa.
odpowiedz
4186 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, tylko troszkę zmieniłam ;) Dodałam zielone szparagi i troszkę groszku. Zrezygnowałam z karczochów, bo takowych nie znalazłam. Danie pyszne! Nie wiedziałam, że to takie proste :) Na pewno wprowadzę to do naszego menu.
odpowiedz
4186 dni temu
Panie Okrasa cebula dymka jest specjalnie spreparowana do sadzenia w ogródku , natomiast cebula , którą Pan używał w pokazie jest po prostu świeża cebulka . Nie wypada , żeby tak wspaniały kucharz mylił tak oczywiste rzeczy
odpowiedz
4187 dni temu
Za mało Oliwy!
odpowiedz
zobacz wszystkie