zobacz film Tortilla z kurczakiem i guacamole

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach

Sposób przygotowania:

TORTILLE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Mięso kroimy w kawałki, papryki w paski, czosnek w plastry, a papryczki chili i cebule w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Ser ścieramy na tarce.

KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA

Kurczaka smażymy na części oliwy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Do usmażonego mięsa dodajemy papryczkę chili, czosnek i cebulę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.

Na kolejnej części oliwy podsmażamy paprykę. Następnie dodajemy kolendrę, sok z połowy limonki, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do miski.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z FASOLI

Fasolę rozcieramy za pomocą noża na desce, doprawiamy sokiem z limonki i niewielką ilością oliwy. Dodajemy do papryki. Mieszamy.

KROK 4: SKŁADAMY TORTILLE

Na połowie każdej tortilli układamy ser, następnie kurczaka, warzywa i ponownie posypujemy startym serem. Tortille składamy na pół i po kolei smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż nabiorą złotego koloru, a ser się roztopi. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.

GUACAMOLE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE

Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy 20 ml oliwy, posiekaną papryczkę i czosnek, sól, pieprz i kolendrę. Następnie całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Guacamole polewamy pozostałą oliwą i tak podajemy.

SOS ŚMIETANOWY

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Śmietanę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, doprawiamy do smaku sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Gość Gość
    909 dni temu
    Zrobię na pewno w weekend. Przy okazji polecam Wam kupować mięso, które jest z certyfikatem QAFP. Od długiego czasu kupuję już tylko takie, bo mam pewność, że zawsze jest świeże, zdrowe i przepyszne. Polecam postawić na jakość. :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1887 dni temu
    "1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki" Drobiu się nie myje!!! Proszę się douczyć w tym zakresie, wstyd!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1131 dni temu
    kupujesz kurczaka z sklepu nie myjesz go to współczuje rodzinnie to co je bo nawet nie masz pojęcia czym smarują drób zanim trafi do sklepu by ładnie wyglądał
  • Ola Ola
    1887 dni temu
    "1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki" Drobiu się nie myje!!! Proszę się douczyć w tym zakresie, wstyd!!!

    odpowiedz

  • karolina karolina
    2821 dni temu
    Pyszne !

    odpowiedz

  • Gotuję sama Gotuję sama
    2968 dni temu
    Kocham Pana Okrasę <3

    odpowiedz

  • Róża Turowska Róża Turowska
    2977 dni temu
    oj, liczyłam na to że będzie pokazane robienie tortilli. Te ze sklepu smakują tak sztucznie...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3170 dni temu
    Smaczne, choć pracochłonne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3263 dni temu
    Ta potrawa jak ulał pasuje do menu imprezy w stylu westernowym, na którą kiedyś wpadłem.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3425 dni temu
    Smaczne, ale trzeba robic duzo miej bo wychodzi duzo a bardzo napychajace :) I tylko trzeba uwazac zeby nie spiec plackow tortilli za bardzo bo beda suche i lamiace sie.

    odpowiedz

  • Rambo XIV Rambo XIV
    3590 dni temu
    Smerfastyczne ! Zmodifikowałem tylko kolendrę , dałem pogniecione ziarno i chyba nawet lepsze w takiej formie bo świeża ma tyle samo zakochanych co wrogów

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3690 dni temu
    Super jedzonko!!! Jak sie nie pobrudzisz, to się nie najesz ;))

    odpowiedz

  • Ela Ela
    3695 dni temu
    Rewelacja!!! Wczoraj na przyjęciu urodzinowym te tortille były hitem! super pomysł z rozgnieceniem fasolek.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3700 dni temu
    Supeeer!! Bardzo fajne danie! Sos też niesamowity!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3715 dni temu
    Wyszlo pyszne :-)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3722 dni temu
    @Dorota, mnie również przeraziła ilość oliwy wlewanej do guacamole. Do niczego, o takiej objętości, nie odważyłabym się wlać tyle oliwy :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3758 dni temu
    Przepis na quesadillas jest fantastyczny! Ale moim zdaniem do guacamole nie potrzeba już żadnego dodatkowego tłuszczu. Ilość oliwy, którą pan Okrasa leje do sosu jest wręcz nieprawdopodobna! Przecież awokado samo w sobie już jest tłuste...

    odpowiedz

  • Patka Patka
    3917 dni temu
    Pychotka i jeszcze raz pychotka. Odnosząc się do wcześniejszych komentarzy po cholere maja pokazywac jak się kroi kurczaka albo papryke!? Masakra jakaś ludzie są strasznie dziwni(łagodnie to ujmując)

    odpowiedz

  • Marta i Dawid Marta i Dawid
    3918 dni temu
    zrobiliśmy PYCHA!!!!! tylko tortillę zrobiliśmy sami na pewno lepsza niż kupna SUPERRRRRR

    odpowiedz

  • Aniia Aniia
    3940 dni temu
    Przepyszne i szybie danie Lepiej mi smakowało niż klasyczna tortilla

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3944 dni temu
    ZNAKOMITE NIC DODAĆ NIC UJĄĆ!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Agus Agus
    3944 dni temu
    Pyszne danie, a Narzeczony zachwycony! Fajna odmiana, ciekawy, inny smak.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3951 dni temu
    Rewelacja!!!!! Palce lizać! Panie Okrasa jestem pana fanką!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3960 dni temu
    Pysze, po prosty pyszne! Danie stanowiło naprawdę smaczną oraz szybką w przygotowaniu kolację. Mężowi bardzo smakowało :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3960 dni temu
    pyyyycha, nie wiem tylko jak to zrobić, żeby całość się nie rozpadała, jak "skleić" górę z dołem? dać więcej sera?

    odpowiedz

  • kupmikawe kupmikawe
    3961 dni temu
    Bardzo dobre, tylko trzeba uważać z guacamole, bo szybko czernieje górna warstwa i robi się mało apetyczne

    odpowiedz

  • Zgred Zgred
    3964 dni temu
    też zrobiłem, bo miałem ochotę na coś w tym stylu i dając sporo kurczaka, sera i fasoli do środka wychodzi meeega danie zjadając całe gubo można się najeść

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3969 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj. Danie wyszło przepysznie! Kolendra w guacamole-świetny pomysł. Szkoda tylko, że tak ciężko dostać świeżą. Panie Karolu to już któreś danie, które robie z Pana przepisów i znów się nie zawiodłam. Polecam! Dorosła osoba zapełni sie już po jednym placku. Zapewniam:)

    odpowiedz

  • Goszam Goszam
    3969 dni temu
    pyyyyychaaaaaaaa!!!!!!!!!!! nawet moje dziecko sie zajadało!!!!!!! Sosiki super!! p.s. a do tych co szkalują długość filmików: skoro macie tak mało wyobraźni, to jak wam się udaje wpisywać poprawnie "WYRAZ Z OBRAZKA"? A w ogóle może poproście Lidla, żeby chłopaki za was ugotowali?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3970 dni temu
    pycha :)

    odpowiedz

  • Szosz Szosz
    3973 dni temu
    respekt za sos! wczoraj zrobiłem go na szybko do chipsów i zdeklasował nawet kiełbasę przy wódce!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3973 dni temu
    Właśnie robiliśmy i jest przepyszna polecam przepis ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3974 dni temu
    Zamiast się bezsensownie kłócic między sobą to może by się ktoś wypowiedział na temat potrawy? Widzę, że nikogo już nie interesuje sam przepis, tylko "ile trwał filmik".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3975 dni temu
    tortilla to placek. A takie danie w Meksyku nazywa się QUESADILLAS.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3975 dni temu
    Idąc tokiem myślenia osoby, która tu się dwa posty temu wypowiedziała, to może lepiej, żebyście wogóle tych filmików nie pokazywali. Najlepiej jest jak się myśli w kuchni, więc podajcie tylko składniki, a resztę "myśląc" zrobimy w kuchni sami (po co Karol i po co Pascal - po co po nich "małpować"). Dzisiaj ucinamy krojenie jutro smażenie, potem coś jeszcze. Zgadzam się, że przepisy należy traktować jako inspirację, ale gdy ucina się część do której do tej pory było się przyzwyczajonym i która była to mają prawo niektórzy być zawiedzeni. Aha i filmy nigdy/przenigdy nie trwały dłużej niż 14/16 minut. Teraz trwają kilka minut krócej (tu właśnie jest pies pogrzebany).

    odpowiedz

  • Joanna Żukowska Joanna Żukowska
    3975 dni temu
    naprawde swietna tortila juz robilam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3976 dni temu
    Dlaczego wszyscy się czepiają, tego że wszystko jest już pokrojone?! Ja na początku czytam przepis, wiem jak lubię kroić i nikt mi nie musi tego pokazywać, po to żeby odcinek trwał z 50 min!! Już nie raz było krojenie papryki, piersi, za każdym razem mają to samo pokazywać? W większości programów kulinarnych kucharz ma już przed sobą odmierzone proporcje, większość rzeczy pokrojoną. Po to jest przepis, żeby najpierw go czytać i układać to sobie wszystko w głowie. To nie tylko "małpowanie" ale gotowanie to też myślenie. A już jak widzę komentarze "kurczak niedobry, bo nie lubię kurczaka, więc nie jadłam" to aż wściekłość człowieka zalewa....no na co się wypowiadasz?! Tych którzy nie tylko powtarzają, ale w kuchni również myślą-serdecznie pozdrawiam!

    odpowiedz

  • marcinek marcinek
    3977 dni temu
    coś pysznego, właśnie robiłem i jadłem :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3977 dni temu
    Nie ma kolendry w Lidlu :((

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3978 dni temu
    Co za tragiczna wariacja o guacamole...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3978 dni temu
    A może przepis na udane palcki do tortilli? Ma ktos może coś dobrego i sprawdzonego? :)

    odpowiedz

  • GuacamoleLover GuacamoleLover
    3978 dni temu
    Guacamole niebo w gębie - moje smaki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3978 dni temu
    Dlaczego ktoś ma mnie instruować, jak się kroi? Pascal mówił, jak kroił, żeby uzyskać określony rodzaj "płatków" z piersi kurczaka. Ale w moim odczuciu nie pokazują, bo paprykę w paski każdy umie pokroić, a zresztą wszystko kwestia gustu, jeśli chcę kroić w kostkę 2x2, czy paski 2cm szerokości, to tak właśnie robię! Ludzie, co to za problem, że nie pokazują, JAK KROIĆ? Może jeszcze powinni opowiedzieć o nożach i talerzach?

    odpowiedz

  • Zuzia Loska Reksio Loska Karol Okrasa Zuzia Loska Reksio Loska Karol Okrasa
    3978 dni temu
    Tortilla to fajny przepis ale ta tortilla kurczakiem i guacamole nie jest taka smaczna bo kurczaka nie lubię i nie jadłam . Jest tydzień Meksykanki w Lidu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3979 dni temu
    Me gusta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3979 dni temu
    Myślę, że gdybyśmy za każdym razem oglądali jak się kroi np. paprykę/kurczaka film trwałby 40 minut a większość oglądających wyłączyła po 10 ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3979 dni temu
    ^^ Odpowiedź dotyczy przepisu Pascala, ale i u Okrasy jest nie lepiej... Też kurczak cudownym sposobem już ładnie pokrojony oraz wiele innych składników na jest już na talerzach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3979 dni temu
    Pomimo, że odcinek dłuższy niż pamiętne przepisy w wersji mini 3min. , to znów odnosi się wrażenie, że ten przepis jest za bardzo skrócony, tak na szybko. Np. prawie wszystkie składniki przygotowane, kurczak pokrojony, papryka w trójkąty pokrojona na gotowo. A może by tak pokazać jak to się robi a nie tylko słowami opisać? Wcześniej to nie było problemem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Tortilla z kurczakiem – przepis Kuchni Lidla

Tortilla z kurczakiem i awokado Karola Okrasy to nic innego jak autorska wersja popularnej, meksykańskiej quesadilli. Tortilla z kurczakiem jedno z najsmaczniejszych dań kuchni meksykańskiej, które dzięki swojej popularności, cieszy podniebienia smakoszy na całym świecie. To połączenie kurczaka, sera i aromatycznych przypraw oraz dodatkowych składników, owiniętego w cienkie placki, stanowi prawdziwe arcydzieło kulinarne, a Karol Okrasa udowadnia, że sposób na to, jak zrobić tortillę z kurczakiem w stylu quesadilla wcale nie jest skomplikowany i nie wymaga użycia żadnego specjalistycznego sprzętu czy bardzo wyszukanych składników.

Skąd w ogóle wziął się przepis na tortillę z kurczakiem? Historia meksykańskiej tortilli z kurczakiem, czyli quesadilli, sięga czasów prekolumbijskich, kiedy to w Meksyku ochoczo wypiekano placki z mąki kukurydzianej. Pierwotnie, płaskie placki z mąki kukurydzianej były spożywane samodzielnie, ale z czasem gospodynie zaczęły eksperymentować z ich nadziewaniem nadzieniem. Pierwsze quesadille zawierały najprostsze składniki, takie jak ser i zioła.

W miarę rozwoju kuchni meksykańskiej pojawiły się różnorodne warianty tego dania, dostosowywane do regionalnych smaków i dostępnych składników, w tym jedna z najbardziej popularnych wersji, czyli tortilla z kurczaka ze smażoną papryką i innymi dodatkami. Dziś tortilla z kurczakiem to prawdziwie meksykańska ikona, łącząca tradycję z nowoczesnością, a w jej środku można spotkać naprawdę niezwykłe składniki, w tym także aromatyczne sosy takie jak guacamole.

Tortilla z kurczakiem — co dodaje się do oryginalnego przepisu na quesadillę?

Jak wygląda tradycyjny przepis na tortillę z kurczakiem i serem? Podstawowym składnikiem każdej quesadilli jest, oczywiście, tortilla. Meksykańskie tortille z kurczakiem na ciepło zazwyczaj przygotowuje się z mąki kukurydzianej, co nadaje im charakterystyczny smak i konsystencję, chociaż do domowej wersji tej potrawy można z powodzeniem użyć pszennego placka. Kurczak, będący źródłem białka, jest delikatnie duszony z aromatycznymi przyprawami, takimi jak kumin czy papryka wędzona oraz kolendra.

Nadzienie tortilli z kurczakiem na ciepło z patelni często zawiera również ser. Tradycyjnie używa się sera o łagodnym smaku, takiego jak ser  Cheddar, który doskonale komponują się z resztą składników. Dodatki, takie jak kolendra, pomidory, papryka smażona czy pasta z fasoli, nadają potrawie wielowymiarowości, świeżości i intensywności smaku.

Bardzo często tortillę nadziewa się także podsmażoną cebulą i śmietaną, a w niektórych przypadkach podaje się ją z awokado w środku. Quesadilla z kurczakiem to tylko jedna z wersji tego dania. Tę potrawę przyrządza się też z krewetkami lub wołowiną, a czasem także z pieczoną rybą lub w wersji wegetariańskiej.

Jak zrobić tortillę z kurczakiem?

Poszukujesz pomysłu na tortillę z kurczakiem? Musisz koniecznie spróbować przepisu Karola! Aromatyczny, soczysty kurczak wsadzony do tortilli ze świeżymi dodatkami z pewnością skradnie Twoje serce. Przygotowanie pysznej tortilli z kurczakiem to sztuka, której każdy może się nauczyć. Wystarczy, że zna się kilka trików stosowanych przez szefów kuchni do przygotowywania tortilli z kurczakiem i warzywami.

Aby Twoja tortilla z kurczakiem smakowała tak dobrze, jak oryginał, wybierz do niej świeże składniki wysokiej jakości, w szczególności mięso. Domowa tortilla z kurczakiem powinna zawierać świeże, soczyste kawałki drobiu. Możesz wykorzystać pierś z kurczaka lub udka — wybór należy do Ciebie! Jak zrobić dobrego kurczaka do tortilli? Kluczem do uzyskania bajecznego smaku mięsa jest jego zamarynowanie. Pokrój pierś i wrzuć ją do marynaty z dodatkiem przypraw i oleju, dzięki której kurczak nabierze pysznego smaku, a dodatek tłuszczu zabezpieczy go przed utratą wody i wysychaniem.

Co dodać do tortilli z kurczakiem? Dodaj wybrany ser, warzywa, takie jak papryka, fasola, kukurydza, cebula czy szpinak, aby urozmaicić smak i teksturę. Możesz użyć świeżych warzyw lub podsmażyć je. Jeśli zdecydujesz się na wersję z patelni, usmaż warzywa na średnim ogniu, aby zachowały swoją chrupkość.

Niezwykle istotnym elementem przygotowywania quesadilli jest jej składanie! Umieść nadzienie na połowie tortilli, pozostawiając krawędź na złożenie. Delikatnie złóż tortillę na pół, dociskając brzegi, aby nadzienie się nie wylewało. Tak przygotowaną tortillę smaż na suchej patelni, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu. Obracaj ją co jakiś czas, aż stanie się złocista z obu stron. Tortillę podawaj gorącą — wtedy idealnie nadaje się do maczania w ulubionym sosie, takim jak tytułowe guacamole.

Tortilla z kurczakiem na obiad

Tortilla z warzywami i kurczakiem to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, ale także jako przekąska na imprezach czy lekki posiłek do pracy. Tortilla z piersią kurczaka świetnie komponuje się z różnymi sosami, takimi jak salsa pomidorowa pico de gallo, śmietanowy sos czosnkowy czy proste guacamole. Jeśli chcesz, aby tortilla z kurczakiem zastąpiła Ci obiad, dodaj do niej kilka ciepłych składników — smażone warzywa, a nawet owoce czy roztopiony ser uczynią quesadillę bardziej sycącą i pożywną.

Co włożyć do tortilli, którą chcemy zabrać ze sobą do pracy? Warto wypróbować wersję z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem z lekkim sosem na bazie jogurtu i soku z limonki. Lekka, ale sycąca kompozycja smaków z pewnością dostarczy Ci energii na resztę dnia. Taka tortilla z kurczakiem do pracy może zostać wzbogacona o dowolne dodatki, zarówno w wersji na ciepło, jak i zimno. Spróbuj samodzielnie przygotować to danie, korzystając z różnorodnych dodatków do tortilli, eksperymentuj z nowymi smakami. Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!