zobacz film Warzywa pieczone na grillu

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • folię aluminiową
  • Żarzące się w grillu węgle przesuwamy na jeden koniec grilla.

Przygotowanie

Czerwone cebule wrzucamy do żarzących się węgli na 30-40 minut (co jakiś czas obracamy, żeby się nie spaliły. Skórki cebul po 30-40 min powinny się zwęglić).

roimy marchewki i pietruszkę wzdłuż (w słupki, na 4-6 części). Pokrojone przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy czosnek w plastry, papryczkę chilli siekamy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Rwiemy liście bazylii na mniejsze części. Dodajemy połowę przygotowanego czosnku, połowę ostrej papryczki, skórkę i sok z limonki (do smaku). Dodajemy 2-3 łyżeczki oleju rzepakowego, 2-3 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, garść porwanych listków bazylii. Całość mieszamy.

Robimy kieszonkę z folii aluminiowej (duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół, następnie ponownie na pół i bardzo szczelnie zawijamy 2 przeciwległe boki). Wkładamy warzywa do środka, dobrze zawijamy.

Najpierw kieszonkę kładziemy bezpośrednio na rozżarzone węgle na kilka minut (mniej więcej 5 minut), następnie obracamy kieszonkę na drugą stronę i znów pozostawiamy na mniej więcej 5 minut, później przekładamy kieszonkę na ruszt, zakrywamy grill i grillujemy mniej więcej 10 minut.

Sos

Jogurt przelewamy do miski po warzywach, dodajemy odrobinę skórki i sok z 1/2 limonki (według uznania), następnie 100 g suszonych pomidorów, pistacje (niewielką część pozostawiamy do dekoracji),pozostałe plastry czosnku i pozostałą ilość ostrej papryczki przekładamy do moździerza, ucieramy, dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego. Całość przelewamy do miski z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy, ponownie dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

Czerwone cebule wyciągamy z żaru, obieramy zwęglone skórki, odcinamy mocno spieczone końce, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki.

Jak podawać

Kroimy pomidorki koktajlowe na ćwiartki i kruszymy pozostałą część pistacji. Warzywa z kieszonki przekładamy do miski, dodajemy cebulę, pokrojone pomidorki koktajlowe, polewamy sosem. Dekorujemy pokruszonymi pistacjami, serem startym na długie kawałki za pomocą obieraczki do warzyw oraz listkami bazylii. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Piotr Piotr
    3734 dni temu
    Właśnie jemy warzywka robione w/w sposobem i powiem że nie smakują tak dobrze jak nasze. My robimy używając takiego samego grila z pokrywą lecz kładziemy grubszą folię na ruszcie, wylewamy na nią trochę oleju rzepakowego i wysypujemy warzywka wcześniej posypane np. Vegetą. Palce lizać szczególnie na pieczarki czy cukinię

    odpowiedz

  • Nim Nim
    4157 dni temu
    Matko jedyna jak u zimno musi być... aż oddech paruje

    odpowiedz

  • Damian Damian
    4175 dni temu
    Wczoraj zrobiłem. Nie miałem dymki, zastąpiłem zwykłą cebula a zamiast bazylii dałem tymianek, ale i tak było przepyszne. Pietruszka smakują zupełnie jak coś nowego. Polecam

    odpowiedz

  • Zuzia Loska Reksio Loska Zuzia Loska Reksio Loska
    4179 dni temu
    Będę miała je w jurto .

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!