Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- folię aluminiową
- Żarzące się w grillu węgle przesuwamy na jeden koniec grilla.
Przygotowanie
Czerwone cebule wrzucamy do żarzących się węgli na 30-40 minut (co jakiś czas obracamy, żeby się nie spaliły. Skórki cebul po 30-40 min powinny się zwęglić).
roimy marchewki i pietruszkę wzdłuż (w słupki, na 4-6 części). Pokrojone przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy czosnek w plastry, papryczkę chilli siekamy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Rwiemy liście bazylii na mniejsze części. Dodajemy połowę przygotowanego czosnku, połowę ostrej papryczki, skórkę i sok z limonki (do smaku). Dodajemy 2-3 łyżeczki oleju rzepakowego, 2-3 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, garść porwanych listków bazylii. Całość mieszamy.
Robimy kieszonkę z folii aluminiowej (duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół, następnie ponownie na pół i bardzo szczelnie zawijamy 2 przeciwległe boki). Wkładamy warzywa do środka, dobrze zawijamy.
Najpierw kieszonkę kładziemy bezpośrednio na rozżarzone węgle na kilka minut (mniej więcej 5 minut), następnie obracamy kieszonkę na drugą stronę i znów pozostawiamy na mniej więcej 5 minut, później przekładamy kieszonkę na ruszt, zakrywamy grill i grillujemy mniej więcej 10 minut.
Sos
Jogurt przelewamy do miski po warzywach, dodajemy odrobinę skórki i sok z 1/2 limonki (według uznania), następnie 100 g suszonych pomidorów, pistacje (niewielką część pozostawiamy do dekoracji),pozostałe plastry czosnku i pozostałą ilość ostrej papryczki przekładamy do moździerza, ucieramy, dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego. Całość przelewamy do miski z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy, ponownie dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
Czerwone cebule wyciągamy z żaru, obieramy zwęglone skórki, odcinamy mocno spieczone końce, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki.
Jak podawać
Kroimy pomidorki koktajlowe na ćwiartki i kruszymy pozostałą część pistacji. Warzywa z kieszonki przekładamy do miski, dodajemy cebulę, pokrojone pomidorki koktajlowe, polewamy sosem. Dekorujemy pokruszonymi pistacjami, serem startym na długie kawałki za pomocą obieraczki do warzyw oraz listkami bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (4)
4121 dni temu
Właśnie jemy warzywka robione w/w sposobem i powiem że nie smakują tak dobrze jak nasze. My robimy używając takiego samego grila z pokrywą lecz kładziemy grubszą folię na ruszcie, wylewamy na nią trochę oleju rzepakowego i wysypujemy warzywka wcześniej posypane np. Vegetą. Palce lizać szczególnie na pieczarki czy cukinię
Odpowiedz
4544 dni temu
Matko jedyna jak u zimno musi być... aż oddech paruje
Odpowiedz
4563 dni temu
Wczoraj zrobiłem. Nie miałem dymki, zastąpiłem zwykłą cebula a zamiast bazylii dałem tymianek, ale i tak było przepyszne. Pietruszka smakują zupełnie jak coś nowego. Polecam
Odpowiedz
4567 dni temu
Będę miała je w jurto .
Odpowiedz