Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- blender ręczny
- ręczniki papierowe
- robot wielofunkcyjny lub blender kielichowy
- jednorazowe słomki
- rózgę kuchenną
- silikonową łopatkę
BACON PANCAKES
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w osobnej misce z mlekiem. Dodajemy roztopione masło (ok. 4 łyżek). Mieszamy.
Mieszankę mokrych składników przelewamy do miski z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą blendera, a następnie stopniowo przekładamy do bazy ciasta, delikatnie mieszając całość za pomocą silikonowej łopatki.
Krok 2: SMAŻYMY PANCAKES
Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, a jej nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzewamy, ustawiamy średni ogień i wlewamy na patelnię kolejno niewielkie porcje ciasta.
Pancakes smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 3: SMAŻYMY BOCZEK
Bekon smażymy z obu stron na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 4: PODAJEMY PANCAKES
Pancakes przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Obok placuszków układamy przesmażony boczek.
APPLE PIE SMOOTHIE W WERSJI FIT
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SMOOTHIE
W naczyniu robota łączymy wszystkie składniki smoothie: napój migdałowy, płatki owsiane, sok jabłkowy, jabłka pokrojone w cząstki, jogurt i daktyle.
Krok 2: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SMOOTHIE
Doprawiamy składniki smoothie cynamonem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy na gładki, aksamitny koktajl. Przelewamy do wysokich szklanek, które dekorujemy jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Opcjonalnie: z wierzchu posypujemy cynamonem. Podajemy ze słomkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
1737 dni temu
Kinga czy powiedziałaś po śląsku tąkam - maczam??
Odpowiedz