zobacz film Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • blender ręczny
  • ręczniki papierowe
  • robot wielofunkcyjny lub blender kielichowy
  • jednorazowe słomki
  • rózgę kuchenną
  • silikonową łopatkę

BACON PANCAKES

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy.

Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w osobnej misce z mlekiem. Dodajemy roztopione masło (ok. 4 łyżek). Mieszamy.

Mieszankę mokrych składników przelewamy do miski z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.

Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą blendera, a następnie stopniowo przekładamy do bazy ciasta, delikatnie mieszając całość za pomocą silikonowej łopatki.

Krok 2: SMAŻYMY PANCAKES

Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, a jej nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzewamy, ustawiamy średni ogień i wlewamy na patelnię kolejno niewielkie porcje ciasta.

Pancakes smażymy z obu stron na złoty kolor.

Krok 3: SMAŻYMY BOCZEK

Bekon smażymy z obu stron na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 4: PODAJEMY PANCAKES

Pancakes przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Obok placuszków układamy przesmażony boczek.

APPLE PIE SMOOTHIE W WERSJI FIT

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SMOOTHIE

W naczyniu robota łączymy wszystkie składniki smoothie: napój migdałowy, płatki owsiane, sok jabłkowy, jabłka pokrojone w cząstki, jogurt i daktyle.

Krok 2: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SMOOTHIE

Doprawiamy składniki smoothie cynamonem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy na gładki, aksamitny koktajl. Przelewamy do wysokich szklanek, które dekorujemy jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Opcjonalnie: z wierzchu posypujemy cynamonem. Podajemy ze słomkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Marta Marta
    1388 dni temu
    Kinga czy powiedziałaś po śląsku tąkam - maczam??

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!