Ciasto czekoladowo-dyniowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy na jednolitą masę purée z dyni, jajka, oliwę, 30 ml mleka, syrop klonowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy.

KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do drugiej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon.

KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Suchą mieszankę dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Połowę ciasta dyniowego przelewamy do przygotowanej foremki.

KROK 4: DODAJEMY KAKAO I CZEKOLADĘ

Do reszty ciasta dodajemy kakao oraz pozostałe 30 ml mleka i całość mieszamy. Następnie dodajemy 100 g posiekanej w kosteczkę czekolady i ponownie mieszamy. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po pierwszej warstwie.

KROK 5: MIESZAMY MASY ZE SOBĄ

Za pomocą widelca, delikatnie go wbijając w ciasto i wyciągając ku górze, mieszamy obie masy, aby powstał charakterystyczny marmurek. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą czekoladą.

KROK 6: PIECZEMY CIASTO

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut lub do momentu suchego patyczka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Magda Magda
    23 dni temu
    Wyszło smaczne ale zupełnie inne niż na zdjęciu. Wystarczająco słodkie mimo że nie dałam cukru a syrop klonowy zastąpiłam miodem gryczanym. Użyłam mleka bez laktozy 3,2%

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!