
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy na jednolitą masę purée z dyni, jajka, oliwę, 30 ml mleka, syrop klonowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy.
KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do drugiej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Suchą mieszankę dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Połowę ciasta dyniowego przelewamy do przygotowanej foremki.
KROK 4: DODAJEMY KAKAO I CZEKOLADĘ
Do reszty ciasta dodajemy kakao oraz pozostałe 30 ml mleka i całość mieszamy. Następnie dodajemy 100 g posiekanej w kosteczkę czekolady i ponownie mieszamy. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po pierwszej warstwie.
KROK 5: MIESZAMY MASY ZE SOBĄ
Za pomocą widelca, delikatnie go wbijając w ciasto i wyciągając ku górze, mieszamy obie masy, aby powstał charakterystyczny marmurek. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą czekoladą.
KROK 6: PIECZEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut lub do momentu suchego patyczka.
Zobacz podobne
przepisy
Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Tort arbuzowy
Tort z arbuza? Tak! To świetny pomysł, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort. Wypróbuj go i zaskocz wszystkich nietypowym rozwiązaniem!

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Komentarze (1)
326 dni temu
Wyszło smaczne ale zupełnie inne niż na zdjęciu. Wystarczająco słodkie mimo że nie dałam cukru a syrop klonowy zastąpiłam miodem gryczanym. Użyłam mleka bez laktozy 3,2%
odpowiedz