Ciasto krówka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rondelek
  • blachę o wymiarach ok. 24x34x6,5
  • papier do pieczenia
  • trzepaczkę
  • folię spożywczą
  • miskę
  • garnek

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wyciągamy masło z lodówki na co najmniej 1,5 godziny przed przejściem do przygotowywania przepisu. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.

PRZYGOTOWANIE:

KREM BUDYNIOWY:

KROK 1: GOTUJEMY MLEKO

Do rondelka wlewamy ok. 700 ml mleka. Gdy mleko zrobi się ciepłe, dodajemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

KROK 2: MIESZAMY BUDYNIE

W osobnej misce mieszamy resztę mleka z budyniami. Mieszamy tak długo, aż znikną wszystkie grudki, a masa będzie jednolita.

KROK 3: DODAJEMY BUDYNIE DO MLEKA

Do rondelka wlewamy zawartość miski. Zmniejszamy nieco ogień i gotujemy, aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając krem.

KROK 4: STUDZIMY BUDYŃ

Ściągamy rondelek z kuchenki i odstawiamy go na bok. Przykrywamy go folią spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

CIASTO:

KROK 5: MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier puder i miękkie masło. Dodajemy także miód i sól. Wszystko energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładkie, lepkie ciasto.

KROK 6: WKŁADAMY CIASTO DO LODÓWKI

Gotowe ciasto zwijamy w kulkę i owijamy folią, a następnie chłodzimy w lodówce przez godzinę.

KROK 7: PIECZEMY CIASTO

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyciągamy ciasto z lodówki. Bierzemy z niego pół porcji i wykładamy nim dno blachy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do pieca i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika, ale go nie wyłączamy.

KROK 8: WYCIĄGAMY SPÓD Z FORMY

Podważamy wszystkie boki ciasta, a następnie delikatnie odwracamy formę, tak aby ciasto wysunęło się z niej na blat. Zostawiamy ciasto do wystygnięcia.

KROK 9: PIECZEMY DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA

Ponownie wykładamy formę papierem do pieczenia i powtarzamy procedurę. Pieczemy przez 15 minut, a po upieczeniu zostawiamy ciasto w formie do wystygnięcia.

KROK 10: WYKAŃCZAMY KREM

W misce ubijamy masło mikserem, aż zrobi się puszyste. Do masła stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując masę. Cały proces powinien potrwać około 7-8 minut.

KROK 11: WYKŁADAMY KREM NA SPÓD

Gotowy krem budyniowy wykładamy na spód z ciasta i rozsmarowujemy go po całej powierzchni.

KROK 12: WYKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ CIASTA

Na krem budyniowy kładziemy drugi, wystudzony blat z ciasta.

KROK 13: SMARUJEMY WSZYSTKO MASĄ KRÓWKOWĄ

Podgrzewamy delikatnie puszkę z kajmakiem w garnku z wodą, a potem otwieramy puszkę i smarujemy masą ciasto.

KROK 14: OZDABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO

Krówkową warstwę posypujemy płatkami migdałów. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 6-7 godzin, a najlepiej na całą noc.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Szybkie ciasto krówka z masą kajmakową

Szybkie ciasto krówka z masą kajmakową to doskonały wybór dla tych, którzy szukają prostego, a zarazem pysznego deseru. Sam proces przygotowywania tego ciasta jest krótki i nieskomplikowany – sporo czasu zajmuje jednak chłodzenie, które trwa kilka godzin.

Ciasto z kajmakiem najlepiej smakuje po 1-2 dniach od przygotowania, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą i ciasto a’la krówka nabierze odpowiedniej konsystencji. Można jednak skrócić czas jego przygotowania, wykorzystując do jego zrobienia gotowe płaty waflowe lub biszkopt i krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Ciasto z masą kajmakową można przyrządzać na wiele różnych sposobów, a nasz przepis to tylko jedna z wielu smacznych opcji.

Ciasto z masą krówkową to klasyka, która zadowoli każdego miłośnika słodkości. Można eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak orzechy, czekolada czy owoce, aby nadać ciastu unikalnego charakteru. Taki deser sprawdzi się na formalne i mniej formalne okazje. Wystarczy odrobina kreatywności, by stworzyć wyjątkowe i niezapomniane ciasto, które smakuje jak krówki.

Ciasto krówka – sprawdzony przepis

Ciasto krówka to przepis, który polubią wszyscy fani tych smacznych i niesamowicie słodkich cukierków. Przygotowanie tego deseru wymaga pewnej precyzji, ale z naszym sprawdzonym przepisem na ciasto krówka poradzicie sobie bez problemu. Przyrządzając ten przysmak, warto zadbać o wysoką jakość składników, takich jak masło, miód i kajmak, ponieważ to one decydują o smaku ciasta. Przed rozpoczęciem przygotowywania przepisu na krówkę, wyciągnij masło z lodówki – to ułatwi jego ubijanie i uzyskanie jednolitej konsystencji.

Robiąc krem budyniowy, należy dokładnie wymieszać budyń z mlekiem, by pozbyć się wszystkich grudek. Kiedy masa budyniowa zgęstnieje, trzeba przykryć ją folią spożywczą – dzięki temu na powierzchni nie utworzy się kożuch. Kolejnym istotnym krokiem w przepisie na ciasto z kajmakiem jest wypiekanie ciasta miodowego. Składniki na ciasto powinny zostać dokładnie wyrobione, a ciasto schłodzone przed włożeniem go do formy. Ten prosty trik sprawi, że ciasto będzie lekkie i delikatnie chrupiące. Należy pilnować czasu pieczenia ciasta miodowego – powinno być lekko złociste, ale nie zbyt ciemne.

Aby uzyskać pyszny krem budyniowy, warto dodać do niego masło ubite na puszystą masę, a następnie stopniowo wtłaczać je w wystudzony budyń. Cały proces miksowania powinien trwać około 7-8 minut, aby krem był jednolity i gładki, ale nie nazbyt napowietrzony. Gdy krem z budyniu jest gotowy, a ciasto wypieczone, czas przejść do składania ciasta krówkowego.

Podczas nakładania kremu budyniowego na spód powinien on być już całkowicie wystudzony. To zapobiegnie rozwarstwieniu się kremu. Pomiędzy nakładaniem kolejnych warstw ciasta i kremu, zalecamy schładzanie ciasta w lodówce – to zapewni stabilność konstrukcji i zapobiegnie rozpadaniu się ciasta, ale nie jest to absolutnie niezbędny krok. Po nałożeniu warstwy kajmakowej z lekko podgrzanego kajmaku ciasto wystarczy już tylko udekorować i schować do lodówki, aby wszystkie składniki mogły się przegryźć, a ciasto krówka z tytułowego przepisu zyskało odpowiednią teksturę.

Ciasto krówkowe – przysmak dla każdego łasucha

Ciasto krówkowe to znakomita propozycja dla każdego łasucha, która łączy w sobie bogaty, niezwykle słodki smak kajmaku z delikatnym ciastem i kremem. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego przysmaku, a każdy z nich jest równie smaczny i efektowny. Jednym z ciekawych pomysłów na ciasto z krówką jest wersja z biszkoptem kakaowym i kremem z mascarpone oraz gęstą warstwą kajmaku. Taka kombinacja zapewnia nie tylko wspaniały smak, ale również piękny wygląd.

Do ciasta krówkowego można dodać różnorodne składniki, które wzbogacą jego smak i teksturę. Do  kremu można dodać orzechy, takie jak włoskie czy laskowe, które będą chrupać przy każdym kęsie. Warstwę kajmaku można również posypać orzechami, ziarnami lub wiórkami kokosowymi, aby nadać ciastu dodatkowego aromatu i chrupkości. Niektórzy dodają do ciasta owoce, takie jak banany czy maliny, które przełamują słodycz kajmaku i dodają ciastu świeżości.

Krem do ciasta z krówką można przygotować na wiele sposobów, ale jednymi z najprostszych i najsmaczniejszych są krem budyniowy i krem z mascarpone. Kajmak, będący kluczowym składnikiem placka z masą krówkową, można delikatnie podgrzać, aby łatwiej się rozsmarowywał, a następnie nałożyć go równomiernie na wierzch ciasta lub wszystkie warstwy ciasta. Wybór pozostawiamy Wam!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!