Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 22 cm
 - folię aluminiową
 - blachę do pieczenia
 - sitko o drobnych oczkach
 - robota kuchennego
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
 - papier do pieczenia
 
Przygotuj wcześniej:
Tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową tak, aby do środka nie mogła dostać się woda. Blachę do pieczenia wypełnij do połowy ciepłą wodą i przełóż ją do piekarnika. Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, by było miękkie w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do składników skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy. Mleko łączymy z syropem klonowym.
KROK 2: UCIERAMY CIASTO
Do misy robota wkładamy miękkie masło, miękki marcepan i cukier. Całość ucieramy przez ok. 10 minut. Po tym czasie do masy dodajemy 1 jajko na minutę, cały czas ją ucierając. Następnie wsypujemy połowę suchych składników i połowę mleka z syropem klonowym. Ucieramy ciasto, aż będzie jednolite, i dodajemy pozostałą połowę mąki i połowę mleka. Ciasto jeszcze chwilę ucieramy.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, której spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i cukrem. Tortownicę umieszczamy na blasze wypełnionej wodą. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1 godzinę.
KROK 4: DEKORUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Pieczona ryba po grecku
 - Ryba po japońsku
 - Pierniki
 - Makowiec japoński
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Ciasto na pierogi
 - Guacamole
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Mini burgery
 - Makówki śląskie
 - Przekąski sylwestrowe
 - Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Piernik świąteczny
 - Burek ze szpinakiem
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Kutia
 - Śledź w oleju
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (2)
177 dni temu
Nie dodano jeszcze 3 jajka do ciasta. Gdzie tę
Odpowiedz
176 dni temu
Jajka dodajemy co minutę, jedno po drugim, cały czas mieszając :)