![Ciasto z marcepanem Ciasto z marcepanem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/849fe71bd3b9-e97ee6c6808d-ciasto-z-marcepanem-kuchnialidla.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 22 cm
- folię aluminiową
- blachę do pieczenia
- sitko o drobnych oczkach
- robota kuchennego
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową tak, aby do środka nie mogła dostać się woda. Blachę do pieczenia wypełnij do połowy ciepłą wodą i przełóż ją do piekarnika. Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, by było miękkie w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do składników skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy. Mleko łączymy z syropem klonowym.
KROK 2: UCIERAMY CIASTO
Do misy robota wkładamy miękkie masło, miękki marcepan i cukier. Całość ucieramy przez ok. 10 minut. Po tym czasie do masy dodajemy 1 jajko na minutę, cały czas ją ucierając. Następnie wsypujemy połowę suchych składników i połowę mleka z syropem klonowym. Ucieramy ciasto, aż będzie jednolite, i dodajemy pozostałą połowę mąki i połowę mleka. Ciasto jeszcze chwilę ucieramy.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, której spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i cukrem. Tortownicę umieszczamy na blasze wypełnionej wodą. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1 godzinę.
KROK 4: DEKORUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
![Warkocz cynamonowo - marcepanowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8a58cf1690d3-1306192f01-Warkocz_cynamonowo-miodowy_KW_47_13456_S_35985_960x540.webp)
Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!
![Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac8d3d696242-c0ec2d62dd-KW_49_Saksonskie-ciasto-drozdzowe-z-marcepanem_rgb_ok_1250x700.webp)
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
![Praliny piernikowe z marcepanem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3dcdcc05be29-52a3fcd064b3-KW48 praliny2016.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
Niech cały Twój dom wypełni zapach świeżo upieczonych drożdżówek. Z marcepanem i brzoskwiniami smakują doskonale.
![Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8ab295285b29-54537e6e8939-Marzipantaler.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Muffiny bananowe z czekoladą
- Keks świąteczny
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Zupa taco
- Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Buraczki z chili
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Tarta z owocami kaki
- Karkówka z szynkowaru
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
Komentarze (0)