Ciasto z marcepanem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 22 cm
  • folię aluminiową
  • blachę do pieczenia
  • sitko o drobnych oczkach
  • robota kuchennego
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową tak, aby do środka nie mogła dostać się woda. Blachę do pieczenia wypełnij do połowy ciepłą wodą i przełóż ją do piekarnika. Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, by było miękkie w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do składników skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy. Mleko łączymy z syropem klonowym.

KROK 2: UCIERAMY CIASTO

Do misy robota wkładamy miękkie masło, miękki marcepan i cukier. Całość ucieramy przez ok. 10 minut. Po tym czasie do masy dodajemy 1 jajko na minutę, cały czas ją ucierając. Następnie wsypujemy połowę suchych składników i połowę mleka z syropem klonowym. Ucieramy ciasto, aż będzie jednolite, i dodajemy pozostałą połowę mąki i połowę mleka. Ciasto jeszcze chwilę ucieramy.

KROK 3: PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, której spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i cukrem. Tortownicę umieszczamy na blasze wypełnionej wodą. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1 godzinę.

KROK 4: DEKORUJEMY CIASTO

Gotowe ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!