Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 22 cm
- folię aluminiową
- blachę do pieczenia
- sitko o drobnych oczkach
- robota kuchennego
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową tak, aby do środka nie mogła dostać się woda. Blachę do pieczenia wypełnij do połowy ciepłą wodą i przełóż ją do piekarnika. Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, by było miękkie w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do składników skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy. Mleko łączymy z syropem klonowym.
KROK 2: UCIERAMY CIASTO
Do misy robota wkładamy miękkie masło, miękki marcepan i cukier. Całość ucieramy przez ok. 10 minut. Po tym czasie do masy dodajemy 1 jajko na minutę, cały czas ją ucierając. Następnie wsypujemy połowę suchych składników i połowę mleka z syropem klonowym. Ucieramy ciasto, aż będzie jednolite, i dodajemy pozostałą połowę mąki i połowę mleka. Ciasto jeszcze chwilę ucieramy.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, której spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i cukrem. Tortownicę umieszczamy na blasze wypełnionej wodą. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1 godzinę.
KROK 4: DEKORUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
Niech cały Twój dom wypełni zapach świeżo upieczonych drożdżówek. Z marcepanem i brzoskwiniami smakują doskonale.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Muffiny bananowe z czekoladą
- Keks świąteczny
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Zupa taco
- Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Buraczki z chili
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Tarta z owocami kaki
- Karkówka z szynkowaru
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)