Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- robot kuchenny
- sitko o drobnych oczkach
- gofrownicę
Przygotuj wcześniej:
Masło roztop i przestudź, aby w momencie użycia było płynne, ale nie gorące.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Ser morbier ścieramy na tarce o grubych oczkach, a brique drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ubijamy na puszystą masę i stopniowo (jajka cały czas ubijamy) dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z mlekiem, do masy jajecznej, cały czas ją ubijając. Gotowe ciasto przekładamy na ok. 30 minut do lodówki.
KROK 3: PIECZEMY GOFRY
Na rozgrzaną gofrownicę porcjami wykładamy ciasto. Każdego gofra pieczemy przez ok. 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru.
KROK 4: SKŁADAMY KANAPKI
Połowę gofrów smarujemy masą z serów i pietruszki. Każdego posmarowanego gofra przykrywamy drugim, suchym i tak powstałe kanapki podgrzewamy w gofrownicy przez ok. 30 sekund.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik świąteczny
- Uszka z grzybami
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)