Gofrowe kanapki z francuskimi serami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • robot kuchenny
  • sitko o drobnych oczkach
  • gofrownicę

Przygotuj wcześniej:

Masło roztop i przestudź, aby w momencie użycia było płynne, ale nie gorące.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Ser morbier ścieramy na tarce o grubych oczkach, a brique drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka ubijamy na puszystą masę i stopniowo (jajka cały czas ubijamy) dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z mlekiem, do masy jajecznej, cały czas ją ubijając. Gotowe ciasto przekładamy na ok. 30 minut do lodówki.

KROK 3: PIECZEMY GOFRY

Na rozgrzaną gofrownicę porcjami wykładamy ciasto. Każdego gofra pieczemy przez ok. 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru.

KROK 4: SKŁADAMY KANAPKI

Połowę gofrów smarujemy masą z serów i pietruszki. Każdego posmarowanego gofra przykrywamy drugim, suchym i tak powstałe kanapki podgrzewamy w gofrownicy przez ok. 30 sekund.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!