Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- robot kuchenny
- sitko o drobnych oczkach
- gofrownicę
Przygotuj wcześniej:
Masło roztop i przestudź, aby w momencie użycia było płynne, ale nie gorące.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Ser morbier ścieramy na tarce o grubych oczkach, a brique drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ubijamy na puszystą masę i stopniowo (jajka cały czas ubijamy) dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z mlekiem, do masy jajecznej, cały czas ją ubijając. Gotowe ciasto przekładamy na ok. 30 minut do lodówki.
KROK 3: PIECZEMY GOFRY
Na rozgrzaną gofrownicę porcjami wykładamy ciasto. Każdego gofra pieczemy przez ok. 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru.
KROK 4: SKŁADAMY KANAPKI
Połowę gofrów smarujemy masą z serów i pietruszki. Każdego posmarowanego gofra przykrywamy drugim, suchym i tak powstałe kanapki podgrzewamy w gofrownicy przez ok. 30 sekund.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Minipizza z kabanosami
- Domowa pasta jajeczna
- Koreczki ze schabem w boczku
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
- Marynowana cukinia słodko-kwaśna
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Kanapki z ceviche z łososia
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Pascha
- Koktajl owocowo-warzywny
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Lody truskawkowo-miętowe
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Zielone tosty francuskie
- Wegetariańskie hot dogi
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Tornado dog
- Wegański bekon z tempehu
- Chipsy grana padano z kawiorem
- Sos tzatziki
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Komentarze (0)