Indyk z salsą truskawkową

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię z pokrywką
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY INDYKA

Pierś indyka kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie nacieramy każdy kawałek indyka połową przygotowanej oliwy. Mięso smażymy z obu stron dość krótko, aby się ścięło, ale nie nabrało złotego koloru.

KROK 2: DODAJEMY SER

Na każdy kawałek indyka nakładamy odrobinę sera gorgonzola, przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy, aż ser się roztopi.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SALSĘ

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kolendrę siekamy. Ocieramy skórkę z limonki i kroimy truskawki w ósemki.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

W misce umieszczamy skórkę otartą z limonki, ocet winny, miód i cebulę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy truskawki i kolendrę i ponownie mieszamy.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Indyka przekładamy na talerz i ozdabiamy salsą truskawkową. Danie podajemy jeszcze ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Indyk z cukinią i grzybami z woka

Sznycel indyczy może być również podstawą dania azjatyckiego. Zobacz, jak je przygotować!

Indyk z cukinią i grzybami z woka

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry

Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.

Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Indyk z gruszkowym nadzieniem

Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Indyk z gruszkowym nadzieniem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla

Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 3 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!