Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę kuchenną
- płaskie naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRAŻYMY MĄKĘ
Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.
Krok 2: GOTUJEMY KISIEL
Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.
Płaskie naczynie zwilżamy wodą i przekładamy do niego ugotowany kisiel. Masę równomiernie rozprowadzamy w naczyniu i odstawiamy do wystudzenia. Gdy kisiel wystygnie, umieszczamy go w lodówce na ok. 1 godzinę, by całkowicie się zestalił.
Krok 3: PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY
Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.
Gryczany kisiel pokrojony w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Kostki powinny przysmażyć się z każdej strony na złoty kolor.
Krok 4: PODAJEMY KISIEL GRYCZANY NA SŁODKO
Drugą połowę kostek pozostawiamy na patelni. Dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, dodajemy miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewamy chwilę, mieszając. Kisiel przekładamy na talerz i polewamy z wierzchu maślano-cytrynowym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.
Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.
Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.
Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)