Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę kuchenną
- płaskie naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRAŻYMY MĄKĘ
Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.
Krok 2: GOTUJEMY KISIEL
Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.
Płaskie naczynie zwilżamy wodą i przekładamy do niego ugotowany kisiel. Masę równomiernie rozprowadzamy w naczyniu i odstawiamy do wystudzenia. Gdy kisiel wystygnie, umieszczamy go w lodówce na ok. 1 godzinę, by całkowicie się zestalił.
Krok 3: PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY
Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.
Gryczany kisiel pokrojony w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Kostki powinny przysmażyć się z każdej strony na złoty kolor.
Krok 4: PODAJEMY KISIEL GRYCZANY NA SŁODKO
Drugą połowę kostek pozostawiamy na patelni. Dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, dodajemy miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewamy chwilę, mieszając. Kisiel przekładamy na talerz i polewamy z wierzchu maślano-cytrynowym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.
Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.
Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.
Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Barszcz biały z kiełbasą
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
- Marynata azjatycka
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Wegański twarożek z ziołami
- Jarski żurek łemkowski
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
- Makaron ze szparagami
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Pizza z tortilli
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Klasyczna jajecznica
- Kanapkowe szaszłyki
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
- Lunchbox z pastą z ciecierzycy
- Klasyczne croquetas z szynką serrano
- Kurek w ziołach
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)