Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynia żaroodporne do zapiekania
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C
KRUSZONKA KLASYCZNA
Mąkę pszenną łączymy w misce z cukrem pudrem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy tępą stroną noża i dodajemy do mąki.
Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
BRZOSKWINIE POD KLASYCZNĄ KRUSZONKĄ
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Gdy się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodajemy brzoskwinie pokrojone w cząstki. Karmelizujemy ok. 5-7 minut, aż owoce delikatnie zmiękną.
Skarmelizowane brzoskwinie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypujemy kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Domek z piernika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)