Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynia żaroodporne do zapiekania
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C
KRUSZONKA MIGDAŁOWA
Mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem. Dodajemy zmielone migdały (lub mączkę migdałową) i skórkę otartą z pomarańczy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
ŚLIWKI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Gdy się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodajemy śliwki pokrojone w cząstki. Karmelizujemy ok. 5-7 minut, aż owoce delikatnie zmiękną. Dodajemy cynamon. Mieszamy.
Skarmelizowane śliwki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z wierzchu migdałową kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!
Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.
KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!
KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Placek ze śliwkami
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Owoce z kruszonką owsianą
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Ravioli z dynią
- Jajecznica na ostro
- Sałatka warzywne ciastko
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Zielony sok z kapusty i owoców
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
- Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
Komentarze (0)