Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 słoiki o pojemności ok. 220 ml
- tłuczek/ubijak do ziemniaków
- etykiety do słoików
Przygotuj wcześniej:
Wyparz słoiki.
Sposób przygotowania:
KROK 1:
Żurawiny myjemy. Pięć mandarynek parzymy i obieramy ze skórki. Z miąższu wyciskamy sok, a skórkę drobno siekamy.
KROK 2: GOTUJEMY ŻURAWINY Z DODATKAMI
Do rondla wkładamy oczyszczone żurawiny. Dodajemy sok i skórkę z mandarynek, miód oraz laskę cynamonu. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając – do momentu, aż żurawiny zaczną pękać.
KROK 3: ROZDRABNIAMY OWOCE
Wyjmujemy laskę cynamonu. Gotujące się owoce delikatnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz podzielone na cząstki pozostałe mandarynki. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
KROK 4: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKÓW
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na bok i zostawiamy do wystygnięcia. Na słoiczki naklejamy etykiety z opisem i dedykacją.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
4 godziny temu
Czy może być suszona żurawina zamiast świeżej ?
odpowiedz