Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię z pokrywką
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY UDKA
Udka kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i przekrawamy na pół. Doprawiamy je solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Gotowe mięso odkładamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a czosnek w plasterki.
KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na suchej, głębokiej patelni. Zarumieniony boczek zdejmujemy z patelni, tłuszcz zostawiamy.
KROK 4: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i czosnek smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
KROK 5: GOTUJEMY KURCZAKA W PIWIE
Na patelnię powoli wlewamy piwo, dodajemy marchewkę, kurczaka i podsmażony boczek. Następnie dodajemy wodę tak, aby przykryła mięso. Całość doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, tymiankiem, miodem i octem jabłkowym. Dodajemy też masło.
Kurczaka gotujemy przez ok. 45-50 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na dużym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Łazanki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
506 dni temu
Przepis wypróbowany i powtórzony już kilka razy. Kurczak i sos wychodzą bardzo aormatyczne. Warte polecenia.
Odpowiedz
978 dni temu
Jakie piwo najlepiej użyć do przepisu?
Odpowiedz
978 dni temu
Do dania najlepiej będzie pasował porter :)
1008 dni temu
W składnikach nie ma czosnku, w treści nagle trzeba go pokroić. Nie jest też napisane co zrobić z boczkiem po smażeniu go. Wideo też by się przydało
Odpowiedz
1008 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, faktycznie czosnek zniknął z listy składników, na szczęście już na nią wrócił. Przesmażony boczek dodajemy na patelnię w kroku 5, razem z marchewką i kurczakiem.