![Kurczak duszony w piwie Kurczak duszony w piwie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ef1cb33b059f-4b6c1540f7ca-kurczak-duszony-w-piwie-karol-okrasa-kuchnialidla.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię z pokrywką
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY UDKA
Udka kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i przekrawamy na pół. Doprawiamy je solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Gotowe mięso odkładamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a czosnek w plasterki.
KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na suchej, głębokiej patelni. Zarumieniony boczek zdejmujemy z patelni, tłuszcz zostawiamy.
KROK 4: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i czosnek smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
KROK 5: GOTUJEMY KURCZAKA W PIWIE
Na patelnię powoli wlewamy piwo, dodajemy marchewkę, kurczaka i podsmażony boczek. Następnie dodajemy wodę tak, aby przykryła mięso. Całość doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, tymiankiem, miodem i octem jabłkowym. Dodajemy też masło.
Kurczaka gotujemy przez ok. 45-50 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na dużym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.
![Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d824026d7a4d-0a55312e10-960x540_KW_09_KAROL_Kurczak-duszony-w-pesto-orzechowym-z-salsa--z-baklazana_1671511274_poziom_rgb_got.webp)
Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!
![Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1cf4757315b8-cac1c567cf-960x540_KW_12_KAROL_Podudzia-kurczaka-duszone-w-sosie-z-fasola_1671511199_poziom_rgb_ok.webp)
Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!
![Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b3c56a4038b5-062abe9b3cda-1250x700_KW_41_Uda-z-kurczaka-duszone-w-herbacie-z-rumem_16621_rgb_ok.webp)
Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!
![Coq au vin – kurczak duszony w winie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84474ed93614-4c791ba81cf9-kw39-karol-okrasa_coq_au_vin_1250x700_.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Kotlety mielone z karpia
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Granita cytrynowa
- Ciastka z grzybami
- Słodka pasta z pestek dyni
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Kiszone i suszone pomidory
- Kruche ciasteczka – przepis
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Limonkowa babka majonezowa
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Sos do pizzy
- Fajita z kurczaka
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Zupa fasolowa
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Komentarze (5)
47 dni temu
Przepis wypróbowany i powtórzony już kilka razy. Kurczak i sos wychodzą bardzo aormatyczne. Warte polecenia.
odpowiedz
519 dni temu
Jakie piwo najlepiej użyć do przepisu?
odpowiedz
519 dni temu
Do dania najlepiej będzie pasował porter :)
550 dni temu
W składnikach nie ma czosnku, w treści nagle trzeba go pokroić. Nie jest też napisane co zrobić z boczkiem po smażeniu go. Wideo też by się przydało
odpowiedz
549 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, faktycznie czosnek zniknął z listy składników, na szczęście już na nią wrócił. Przesmażony boczek dodajemy na patelnię w kroku 5, razem z marchewką i kurczakiem.