Kurczak duszony w piwie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głęboką patelnię z pokrywką

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY UDKA

Udka kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i przekrawamy na pół. Doprawiamy je solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Gotowe mięso odkładamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchewki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a czosnek w plasterki.

KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK

Boczek kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na suchej, głębokiej patelni. Zarumieniony boczek zdejmujemy z patelni, tłuszcz zostawiamy.

KROK 4: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.

KROK 5: GOTUJEMY KURCZAKA W PIWIE

Na patelnię powoli wlewamy piwo, dodajemy marchewkę, kurczaka i podsmażony boczek. Następnie dodajemy wodę tak, aby przykryła mięso. Całość doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, tymiankiem, miodem i octem jabłkowym. Dodajemy też masło.

Kurczaka gotujemy przez ok. 45-50 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na dużym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • annamaria-2006 annamaria-2006
    164 dni temu
    Przepis wypróbowany i powtórzony już kilka razy. Kurczak i sos wychodzą bardzo aormatyczne. Warte polecenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    637 dni temu
    Jakie piwo najlepiej użyć do przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    637 dni temu
    Do dania najlepiej będzie pasował porter :)
  • Niepewny Niepewny
    667 dni temu
    W składnikach nie ma czosnku, w treści nagle trzeba go pokroić. Nie jest też napisane co zrobić z boczkiem po smażeniu go. Wideo też by się przydało

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    667 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, faktycznie czosnek zniknął z listy składników, na szczęście już na nią wrócił. Przesmażony boczek dodajemy na patelnię w kroku 5, razem z marchewką i kurczakiem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!