Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię aluminiową
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, by powstały 4 filety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
Na patelni na rozgrzanej oliwie obsmażamy piersi kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy na ciepły półmisek i przykrywamy folią aluminiową.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni - w ten sposób powstanie zasmażka. Dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
KROK 4: PODAJEMY KURCZAKA W SOSIE
Do sosu pesto przekładamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Kurczaka dekorujemy listkami świeżej bazylii.
WSKAZÓWKA! Kurczaka w sosie pesto możemy podawać z ryżem, makaronem lub gnocchi.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
744 dni temu
Przepyszne danie!! W połączeniu z gnocchi zachwyciło 🥰
odpowiedz
1036 dni temu
Danie z przepisu wyszło wyśmienicie, konsystencja sosu, jego walory smakowe w połączeniu z chrupiącym i soczystym kurczaczkiem i ryżem basmati, a do tego lampka białego wina, mmm... polecam ;)
odpowiedz