Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię aluminiową
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, by powstały 4 filety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
Na patelni na rozgrzanej oliwie obsmażamy piersi kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy na ciepły półmisek i przykrywamy folią aluminiową.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni - w ten sposób powstanie zasmażka. Dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
KROK 4: PODAJEMY KURCZAKA W SOSIE
Do sosu pesto przekładamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Kurczaka dekorujemy listkami świeżej bazylii.
WSKAZÓWKA! Kurczaka w sosie pesto możemy podawać z ryżem, makaronem lub gnocchi.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Rolady schabowe z serem bałkańskim
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Duszone udka z indyka na winie
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Makaron z pesto ze szpinaku
- Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Tort z arbuza
- Spaghetti z sosem z awokado
- Sos chrzanowy
- Sos słodko-kwaśny
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
- Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Babka orzechowo-migdałowa
- Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Lizaki z ksylitolu
- Mus miętowy z limonką
- Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
675 dni temu
Przepyszne danie!! W połączeniu z gnocchi zachwyciło 🥰
odpowiedz
967 dni temu
Danie z przepisu wyszło wyśmienicie, konsystencja sosu, jego walory smakowe w połączeniu z chrupiącym i soczystym kurczaczkiem i ryżem basmati, a do tego lampka białego wina, mmm... polecam ;)
odpowiedz