Kurczak w sosie pesto

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • folię aluminiową
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZESMAŻAMY PIERSI KURCZAKA

Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, by powstały 4 filety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.

Na patelni na rozgrzanej oliwie obsmażamy piersi kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy na ciepły półmisek i przykrywamy folią aluminiową.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni - w ten sposób powstanie zasmażka. Dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

KROK 4: PODAJEMY KURCZAKA W SOSIE

Do sosu pesto przekładamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Kurczaka dekorujemy listkami świeżej bazylii.

WSKAZÓWKA! Kurczaka w sosie pesto możemy podawać z ryżem, makaronem lub gnocchi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    512 dni temu
    Przepyszne danie!! W połączeniu z gnocchi zachwyciło 🥰

    odpowiedz

  • amatorek amatorek
    804 dni temu
    Danie z przepisu wyszło wyśmienicie, konsystencja sosu, jego walory smakowe w połączeniu z chrupiącym i soczystym kurczaczkiem i ryżem basmati, a do tego lampka białego wina, mmm... polecam ;)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!