
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię aluminiową
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, by powstały 4 filety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
Na patelni na rozgrzanej oliwie obsmażamy piersi kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy na ciepły półmisek i przykrywamy folią aluminiową.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni - w ten sposób powstanie zasmażka. Dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
KROK 4: PODAJEMY KURCZAKA W SOSIE
Do sosu pesto przekładamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Kurczaka dekorujemy listkami świeżej bazylii.
WSKAZÓWKA! Kurczaka w sosie pesto możemy podawać z ryżem, makaronem lub gnocchi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1051 dni temu
Przepyszne danie!! W połączeniu z gnocchi zachwyciło 🥰
Odpowiedz
1343 dni temu
Danie z przepisu wyszło wyśmienicie, konsystencja sosu, jego walory smakowe w połączeniu z chrupiącym i soczystym kurczaczkiem i ryżem basmati, a do tego lampka białego wina, mmm... polecam ;)
Odpowiedz