
Przygotowanie
Płatki i ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy i studzimy. Wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
Owoce mieszamy z cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Wkładamy do naczynia do zapiekania (lub kilku mniejszych), posypujemy kruszonką.
Zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni.
Jak podawać
Podajemy na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.

Komentarze (8)
1378 dni temu
Deser pyszny, jednak w przepisie jest dla mnie za dużo cukru i mimo kwaskowatych owoców, deser był za słodki ;)
odpowiedz
1719 dni temu
Jak dla mnie za dużo masła i wychodzą tłuste :( ale gdyby nie to, to pyszne ;)
odpowiedz
2313 dni temu
Smaczne!
odpowiedz
2318 dni temu
Zrobiłam z morelami pyszne...
odpowiedz
2477 dni temu
Najlepszy i najpyszniejszy deser na ciepło jaki robiłam i jadłam pychaaa......
odpowiedz
2644 dni temu
pyszne :)
odpowiedz
2678 dni temu
fajne i szybkie w lodowkach w L. Maja mrozone owoce w torebce chyba czerwone, tez sa do tego dobre :)
odpowiedz
2682 dni temu
a w jakiej temperaturze zapiekać?
odpowiedz
zobacz wszystkie