Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii. Dodajemy starty parmezan lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Stopniowo dodajemy wcześniej zachowaną wodę z makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.

Jak podawać

Odcedzony makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.

Uwaga: Pesto można również używać do smarowania grzanek. W słoiczku, zalane z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Makaron z cukinią i łososiem

Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Makaron z cukinią i łososiem sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Zapiekanka makaronowa  z warzywami i mozzarellą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Faszerowany makaron lumaconi

Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Faszerowany makaron lumaconi

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    754 dni temu
    Czy podana wartość tłuszczy, węglowodanów, błonnika i białka odnosi się do całego dania czy 1 porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    753 dni temu
    Wszystkie podane wartości odnoszą się do 1 porcji dania.
  • Gość Gość
    3629 dni temu
    Wyraźnie jest napisane "stopniowo dodajemy" a nie całość stopniowo to znaczy po tro chu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3664 dni temu
    No właśnie dolarem pół szklanki i jest zupa!!! W ostatnim etapie spieprzylo sie danie przez ta "cenna" poradę...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3414 dni temu
    ale głupek xD
  • Gość Gość
    396 dni temu
    🤦‍♀️
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3721 dni temu
    ejenajej, następnym razem dolewaj wodę stopniowo, jeśli widzisz, że uzyskałaś już oczekiwaną gęstość, zrezygnuj z reszty wody :)

    odpowiedz

  • ejenajej ejenajej
    3721 dni temu
    Bardzo dobre, lekkie, choć dość luźne. Dodałam ok. 100ml wody, a konsystencja była o wiele rzadsza niż w znanym mi pesto ze słoiczka. Ale smakowało wyśmienicie!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!