Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
 - łyżkę do szumowania
 
Krok 1: PRZESMAŻAMY POR
Białą część pora kroimy w plasterki i przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gdy się zeszkli, zalewamy wodą.
Krok 2: GOTUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 3: DODAJEMY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
Krok 4: DODAJEMY KASZĘ I GOTUJEMY KRUPNIK
Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy krupnik, co chwilę mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje. Jeśli krupnik okaże się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Zupę zdejmujemy z ognia.
Krok 5: PODAJEMY KRUPNIK
Krupnik przelewamy do miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
 - Sałatka gyros
 - Ciasto na pierogi
 - Domek z piernika
 - Ciasto marchewkowe
 - Makówki śląskie
 - Kutia
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Ryba z piekarnika
 - Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
 - Śledź w oleju
 - Makowiec japoński
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Pieczona ryba po grecku
 - Spaghetti carbonara
 - Pistacjowy sernik baskijski
 
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (1)
1398 dni temu
zupa jest przepyszna bardzo fajny przepis fajne połączenie wszystkich składników
Odpowiedz