Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- łyżkę do szumowania
Krok 1: PRZESMAŻAMY POR
Białą część pora kroimy w plasterki i przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gdy się zeszkli, zalewamy wodą.
Krok 2: GOTUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 3: DODAJEMY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
Krok 4: DODAJEMY KASZĘ I GOTUJEMY KRUPNIK
Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy krupnik, co chwilę mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje. Jeśli krupnik okaże się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Zupę zdejmujemy z ognia.
Krok 5: PODAJEMY KRUPNIK
Krupnik przelewamy do miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!
Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.
Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!
Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierś w panierce serowej z sosem pesto
- Krewetki w cieście
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Karpatka fit
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
- Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Zupa taco
- Pączki w wersji fit
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Wieniec wielkanocny
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Serniczkowe zajączki
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Palia w cytrynach
- Hummus grzybowy
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Ciastka pisanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1004 dni temu
zupa jest przepyszna bardzo fajny przepis fajne połączenie wszystkich składników
odpowiedz