Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- łyżkę do szumowania
Krok 1: PRZESMAŻAMY POR
Białą część pora kroimy w plasterki i przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gdy się zeszkli, zalewamy wodą.
Krok 2: GOTUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 3: DODAJEMY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
Krok 4: DODAJEMY KASZĘ I GOTUJEMY KRUPNIK
Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy krupnik, co chwilę mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje. Jeśli krupnik okaże się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Zupę zdejmujemy z ognia.
Krok 5: PODAJEMY KRUPNIK
Krupnik przelewamy do miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Kutia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
1388 dni temu
zupa jest przepyszna bardzo fajny przepis fajne połączenie wszystkich składników
Odpowiedz