zobacz film Placki owsiane z sałatką z truskawek

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI

Banany pokrojone na mniejsze kawałki przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, aż cukier całkowicie rozpuści się w bananowej masie. Cały czas mieszając, dodajemy maślankę.

WSKAZÓWKA! Banany z cukrem, cukrem wanilinowym i maślanką możesz również zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.

Dodajemy jajko i ponownie mocno mieszamy ciasto, aż składniki się połączą, a jajko rozmąci.

Ciasto zagęszczamy suchymi składnikami: dodajemy mąkę, siemię lniane, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Po dodaniu i wymieszaniu suchych składników ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki orzechy pistacjowe, rodzynki i suszone żurawiny. Mieszamy, aż orzechy i suszone owoce połączą się z ciastem.

Krok 2: SMAŻYMY PLACKI

Patelnię natłuszczamy olejem i delikatnie rozgrzewamy na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pojedyncze porcje ciasta za pomocą łyżki. Ciasto lekko spłaszczamy i rozprowadzamy za pomocą łyżki, by uformować okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm.

Placuszki smażymy ok. 1-2 minut z każdej strony, aż się zarumienią.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z TRUSKAWEK

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok oraz posiekaną miętę. Mieszamy.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Usmażone placki wykładamy na talerze. Dekorujemy z wierzchu porcją sałatki z truskawek i listkami świeżej mięty. Podajemy z maślanką przelaną do szklanek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!