![Placki owsiane z sałatką z truskawek Placki owsiane z sałatką z truskawek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/3c0e1cb24281-6b17b52672e4-kw28-2022-karol-okrasa-placki-owsiane-z-salatka-z-truskawek (1).webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Banany pokrojone na mniejsze kawałki przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, aż cukier całkowicie rozpuści się w bananowej masie. Cały czas mieszając, dodajemy maślankę.
WSKAZÓWKA! Banany z cukrem, cukrem wanilinowym i maślanką możesz również zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
Dodajemy jajko i ponownie mocno mieszamy ciasto, aż składniki się połączą, a jajko rozmąci.
Ciasto zagęszczamy suchymi składnikami: dodajemy mąkę, siemię lniane, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Po dodaniu i wymieszaniu suchych składników ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki orzechy pistacjowe, rodzynki i suszone żurawiny. Mieszamy, aż orzechy i suszone owoce połączą się z ciastem.
Krok 2: SMAŻYMY PLACKI
Patelnię natłuszczamy olejem i delikatnie rozgrzewamy na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pojedyncze porcje ciasta za pomocą łyżki. Ciasto lekko spłaszczamy i rozprowadzamy za pomocą łyżki, by uformować okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm.
Placuszki smażymy ok. 1-2 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z TRUSKAWEK
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok oraz posiekaną miętę. Mieszamy.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Usmażone placki wykładamy na talerze. Dekorujemy z wierzchu porcją sałatki z truskawek i listkami świeżej mięty. Podajemy z maślanką przelaną do szklanek.
Zobacz podobne
przepisy
Kawowe cinnamon rolls
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!
![Kawowe cinnamon rolls](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b86ca00cf39c-e93f7e86a4ca-KW11_kinga_paruzel_cinamon_rollsy.webp)
Chleb chmurka z TikToka
Lekki, bo jak chmurka, i niezwykle smaczny! To wyjątkowy chlebek, który robi furorę w Internecie! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich!
![Chleb chmurka z TikToka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4a714307175b-2470a34ad784-KW13-kinga-paruzel-chleb-chmurka-z-tiktoka-1250x700.webp)
Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.
![Clafoutis z czereśniami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/490502cca864-351b0819308b-kw20-2022-kinga-paruzel-clafoutis-z-czeresniami.webp)
Chlebek proteinowy
Lubisz zaczynać dzień od wyjątkowych, domowych kanapek? Przygotuj chlebek proteinowy według prostej receptury i ciesz się smakiem świeżego pieczywa o poranku!
![Chlebek proteinowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6b5b1ef5a11e-baf63537101b-kw23-2022-chlebek_proteinowy_1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Minipizza z kabanosami
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
- Placki z szynką i serem
- Bowl z halloumi i komosą ryżową
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Hummus bowl
- Kanapka rybaka
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Jesienna owsianka
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Babka cytrynowa
- Gulasz z dzika z grzybami
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Złote mleko
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Komentarze (0)