Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Banany pokrojone na mniejsze kawałki przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, aż cukier całkowicie rozpuści się w bananowej masie. Cały czas mieszając, dodajemy maślankę.
WSKAZÓWKA! Banany z cukrem, cukrem wanilinowym i maślanką możesz również zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
Dodajemy jajko i ponownie mocno mieszamy ciasto, aż składniki się połączą, a jajko rozmąci.
Ciasto zagęszczamy suchymi składnikami: dodajemy mąkę, siemię lniane, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Po dodaniu i wymieszaniu suchych składników ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki orzechy pistacjowe, rodzynki i suszone żurawiny. Mieszamy, aż orzechy i suszone owoce połączą się z ciastem.
Krok 2: SMAŻYMY PLACKI
Patelnię natłuszczamy olejem i delikatnie rozgrzewamy na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pojedyncze porcje ciasta za pomocą łyżki. Ciasto lekko spłaszczamy i rozprowadzamy za pomocą łyżki, by uformować okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm.
Placuszki smażymy ok. 1-2 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z TRUSKAWEK
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok oraz posiekaną miętę. Mieszamy.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Usmażone placki wykładamy na talerze. Dekorujemy z wierzchu porcją sałatki z truskawek i listkami świeżej mięty. Podajemy z maślanką przelaną do szklanek.
Zobacz podobne
przepisy
Kawowe cinnamon rolls
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!
Chleb chmurka z TikToka
Lekki, bo jak chmurka, i niezwykle smaczny! To wyjątkowy chlebek, który robi furorę w Internecie! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich!
Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.
Chlebek proteinowy
Lubisz zaczynać dzień od wyjątkowych, domowych kanapek? Przygotuj chlebek proteinowy według prostej receptury i ciesz się smakiem świeżego pieczywa o poranku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Minipizza z kabanosami
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
- Placki z szynką i serem
- Bowl z halloumi i komosą ryżową
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Hummus bowl
- Kanapka rybaka
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Jesienna owsianka
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Babka cytrynowa
- Gulasz z dzika z grzybami
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Złote mleko
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)